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Bopp, Coleson & Bostrom
1 South 6th Street
Terre Haute, Indiana 47807-3510

Advisory Opinion No. 10-2001

Dear Mr.Bopp:

Your request for advisory opinions on behalf of the National Right to Life Committee,
Inc., (hereafter, NRLC), and the New Jersey Committee for Life, (hereafter, NJCL) concerning
contemplated issue advocacy communications by those organizations was considered by the
Commission at its meeting of October 4, 2001, and the Commission has directed me to issue the
following response pursuant to the New Jersey Campaign Contributions and Expenditures
Reporting Act, N.J.S.A. 19:44A-1 et seq. (hereafter, the Reporting Act).  For the reasons stated
herein, the Commission issues this opinion in response to the NRLC, but declines to issue an
opinion in regard to NJCL.

Submitted Facts

You write that the primary purpose of the NRLC and NJCL is to administer and expend
funds to encourage support for “pro-life issues, policies and programs.”  Both organizations, you
write, engage in “non-partisan voter education, including, but not limited to, voter guides,
pamphlets, telephone calls, informative Internet sites, and television advertisements.”  Each
organization plans to spend at least $1,500 within 90 days of the November 6, 2001 general
election in this State on what you describe as “issue advocacy communications” to an audience
substantially comprised of New Jersey voters.  Specifically, you state as follows:  “These issue
advocacy communications will mention one or more gubernatorial candidates’ name and praise
or criticize the candidate for his position on pro-life issues and actions while in office, without
using express or explicit words advocating the election or defeat of a candidate.”  You state that
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the communications will not be coordinated with a candidate, and that neither organization has
undertaken the proposed activity you describe.

The advisory opinion request forms submitted by NRLC and NJCL represent that the
organizations do not currently file reports with the Commission.  However, Commission records
indicate that an entity under the name, “New Jersey Committee for Life, Inc., Political Action
Committee,” submitted a Continuing Political Committee (CPC) Registration Statement (Form
D-4) on December 1, 1977, and has been filing reports as a CPC with the Commission since that
date.  The most recent report filed on behalf of the “New Jersey Committee for Life, Inc.,
Political Action Committee,” with an identical address as that appearing on this request, was a
Committee-Sworn Statement, filed on January 17, 2001, to the effect that the expenditures of the
CPC would not exceed $3,700 in the aggregate in the 2001 calendar year (Form A-3).

Because there is a potential discrepancy between the facts presented in the advisory
opinion request form submitted on behalf of NJCL and the records of the Commission, the
Commission respectfully must decline to issue any opinion concerning NJCL until such time as
NJCL clarifies or otherwise amplifies its submitted fact record.  Specifically, prior to addressing
the questions submitted by NJCL, the Commission must be advised whether or not NJCL and
“New Jersey Committee for Life, Inc., Political Action Committee,” are identical or related
organizations, a fact that could materially affect the outcome of the opinion.  Further, the
Commission must be advised whether or not any expenditure for the communications described
in the NJCL advisory opinion request would be made from an account owned or otherwise
controlled by an organization subject to reporting as a CPC in this State, or from funds solicited
by an organization subject to reporting as a CPC in this State.

In regard to NRLC, the Commission has no record of that organization being registered
or filing reports in this State as a CPC.  Therefore the fact record appears complete and a
response as to that organization is ripe pursuant to the advisory opinion provisions of the
Reporting Act (see N.J.S.A. 19:44A-6f).  Although seven separate questions have been
submitted by NRLC, the central question as perceived by the Commission is whether or not issue
advocacy advertising, as described in the submitted facts, gives rise to recordkeeping and
reporting requirements under the Reporting Act.

Question Presented

Do issue advocacy expenditures undertaken by NRLC generate reporting or other
requirements for NRLC under the Reporting Act?

Commission Response

Under the constitutional parameters for the protection of First Amendment rights of
political expression established by the U.S. Supreme Court in its progenitor campaign finance
opinion in Buckley v. Valeo, a communication made independently of any candidate or political
committee must contain explicit words of advocacy of election or defeat of a candidate in order
to be subject to the campaign recordkeeping and reporting requirements of federal or State
legislation; Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 40-45.  This construction restricts application of
reporting requirements to communications containing express words of advocacy of election or
defeat, such as “vote for,” “elect,” “support,” “cast your ballot for,” “Smith for Congress,” “vote
against,” “defeat,” “reject.” Buckley, at 44, note 52.
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Mindful of that precedent, the Commission promulgated a rule specifically intended to
comport with the express advocacy standard articulated by the U.S. Supreme Court in Buckley,
supra, and reiterated in Federal Election Commission v. Massachusetts Citizens for Life, 479
U.S. 238 (1986); see Summary statement for proposed amended rule N.J.A.C. 19:25-11.10,
Political communication, at 23 N.J.R. 1299 (a), May 6, 1991.  That rule was subsequently
recodified as N.J.A.C. 19:25-10.10, Political communication contributions (see 27 N.J.R. 312,
adopted at 27 N.J.R. 1643, April 17, 1995), and sets forth the criterion for determining whether
or not a communication falls within the ambit of express advocacy.  Subsection (a) of that rule
provides, as follows:

(a) The term "political communication" means any written or electronic
statement, pamphlet, advertisement or other printed or broadcast matter or
statement, communication, or advertisement delivered or accessed by electronic
means, including, but not limited to, the Internet, containing an explicit appeal for
the election or defeat of a candidate which is circulated or broadcast to an audience
substantially comprised of persons eligible to vote for the candidate on whose
behalf the appeal is directed.  Words such as "Vote for (name of candidate)," "Vote
against (name of opposing candidate)," "Elect (name of candidate)," "Support
(name of candidate)," "Defeat (name of opposing candidate)," "Reject (name of
opposing candidate)," and other similar explicit political directives constitute
examples of appeals for the election or defeat of a candidate.

In the absence of words or text that fall within the ambit of subsection (a) as quoted
above, a communication made by an organization cannot be a “political communication” under
this subsection.  The fact record submitted by NRLC states as a conclusion that the NRLC
communications will be “issue advocacy communications.”  Specifically, NRLC states: “These
issue advocacy communications will mention one or more gubernatorial candidates’ names and
praise or criticize the candidate for his position on pro-life issues and actions while in office,
without using express or explicit words advocating the election or defeat of a candidate.”  (See
Item 3. I., Pertinent Facts and Contemplated Activities, etc.).  The NRLC has not submitted any
further information on the precise wording of its contemplated communications, nor has it
submitted any text or message against which the Commission might apply the “political
communication” definition cited above.  Consequently, while the Commission concurs that an
issue advocacy communication cannot be subject to reporting as a “political communication”
under N.J.A.C. 19:25-10.10(a), nothing contained in this opinion should be construed to express
any opinion on whether or not a text or message which has not been submitted to the
Commission by NRLC comes within the scope of “other similar explicit political directives” or
otherwise comes within the rule.

The NRLC has brought to the attention of the Commission the Fourth Circuit holding in
Perry v. Bartlett, 231 F.2d 155, 160 (4th Cir. 2000) in support of the proposition that the effect of
the Supreme Court holding in Buckley is that a State may not regulate a communication merely
because the communication “…mentions a candidate’s stand on an issue.”  While the
Commission appreciates having that opinion called to its attention, the broad proposition cited by
NRLC does not address the text of any specific communication before the Commission.  Further,
that opinion is not controlling in New Jersey, and is only one of several federal and State court
opinions that have applied the express advocacy criterion articulated in Buckley.  Without
endorsing or rejecting any of the following authorities, the Commission is aware, for example,
that the holding in FEC v. Furgatch, 807 F.2d 857 (9th Cir. 1987), cert. denied 484 U.S. 850
(1987), found “express advocacy” in a communication that did not contain the precise words
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listed by the U.S. Supreme Court in Buckley.  Further, other Circuit Courts appear to have
rejected the Furgatch reasoning, see Faucher v. FEC, 928 F.2d 468 (1st Cir. 1991), cert. denied
502 U.S. 820 (1991) and Maine Right to Life Committee v. FEC, 914 F. Supp. 8 (D.Me. 1996),
aff’d per curium, 98 F.3d 1 (1st Cir. 1996), cert. denied, 522 U.S.  810 (1997).  While these
authorities from other jurisdictions are instructive, the Commission is compelled only to apply its
political communication rule at N.J.A.C. 19:25-10.10 as written and as consistent with the U.S.
Supreme Court opinions previously noted.

The NRLC has also noted that subsection (b) of the “political communication” rule
provides an alternative possibility for regulation over a communication, and reads as follows:

(b) A written statement, pamphlet, advertisement or other printed or broadcast
matter or statement, communication, or advertisement delivered or accessed by
electronic means, including but, not limited to, the Internet, that does not contain an
explicit appeal pursuant to (a) above for the nomination for election or for the
election or defeat of a candidate shall be deemed to be a political communication if
it meets the following conditions:

1. through 3. (Deleted)

4.  The production, circulation or broadcast of the communication, or any cost
associated with the production, circulation or broadcast of the communication, has
been made in whole or in part with the cooperation of, prior consent of, in
consultation with, or at the request or suggestion of the candidate.  (emphasis
added)

The fact record submitted by NRLC states that the NRLC communications “…will not be
coordinated with a candidate” (see Item 3. I., Pertinent Facts and Contemplated Activities, etc.).
Since the facts as submitted are that the communications will not be coordinated with a
candidate, paragraph 4 quoted above becomes controlling; that is, in the absence of coordination
with a candidate Subsection 10.10(b) is not applicable to the NRLC communications.

The NRLC has cited N.J.A.C 19:25-12.7, Independent expenditures defined, and N.J.A.C
19:25-12.8, Reporting of independent expenditures, as rules with possible reporting implications
for NRLC.  However, subsections (a) and (b) of N.J.A.C 19:25-12.7 specifically provide that in
order for an independent expenditure to be subject to reporting it must be made “…to support or
defeat a candidate….”  The fact record submitted by NRLC states that the communications will
be “issue advocacy communications” (see Item 3. I., Pertinent Facts and Contemplated
Activities, etc.).  The Commission understands that fact statement to mean that the
communications will not meet the criteria set forth in N.J.A.C. 19:25-10.10(a) or (b) for a
“political communication,” quoted above.  As a result, the Commission finds that such a
communication cannot be construed “…to support or defeat a candidate…” within the meaning
of the independent expenditure reporting rules at N.J.A.C 19:25-12.7 and 12.8.

Similarly, the NRLC has cited the definition of “political committee” in N.J.A.C 19:25-
1.7, which in pertinent part, provides:

"Political committee" means any group of two or more persons acting jointly, or
any corporation, partnership or any other incorporated or unincorporated
association which is organized to or does aid or promote the nomination, election or
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defeat of any candidate or candidates for public office, or which is organized to, or
does aid or promote the passage or defeat of a public question in any election if the
persons, corporation, partnership, or incorporated or unincorporated association
raises or expends $1,500 or more to so aid or promote the nomination, election or
defeat of a candidate or candidates or the passage or defeat of a public question.
(emphasis added)

Again, the NRLC fact record represents that its contemplated communications will not
come under the ambit of “express advocacy.”  Therefore, under that fact record, the
contemplated NRLC communications do not “aid or promote” a candidate within the meaning of
the “political committee” definition quoted above.

Finally, the NRLC notes that there are statutory and regulatory requirements for
identification on political communications, and asks whether or not these are applicable to its
contemplated issue advocacy communications.  N.J.S.A. 19:44A-22.3 requires identification of a
committee, group or person that “…makes, incurs or authorizes an expenditure for the purpose of
financing a communication aiding or promoting the nomination, election or defeat of any
candidate….”  The Commission has promulgated rules at N.J.A.C. 19:25-13.1 et seq. to
implement those statutory political identification requirements  However, that statute was
specifically enacted in response to the U.S. Supreme Court opinion in McIntyre v. Ohio
Elections Commission, 514 U.S. 334 (1995) limiting political identification requirements to only
those political communications subject to campaign reporting requirements; see the Legislative
findings and declaration, at N.J.S.A. 19:44A-22.2.  Accordingly, N.J.S.A. 19:44A-22.3 limits
expenditures that come under the political identification requirement to those “…that the
committee, group or person is required to report to the Election Law Enforcement Commission
pursuant to (the Reporting Act)….”  Therefore, since for the reasons discussed above the
contemplated NRLC issue advocacy expenditures do not fall under the Reporting Act, neither do
those expenditures come under the provisions of the political identification requirements cited
herein.

Thank you for submitting this request, and for your interest in the work of the
Commission.

Very truly yours,

                                                         ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

                                                         By:________________________________________
GREGORY E. NAGY
Legal Director














