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1133 Connecticut Avenue, N.W.
Suite 300
Washington, D.C. 20036

Advisory Opinion No. 06-2001

Dear Mr. Lamb:

Your request for an advisory opinion on behalf of the Democratic Governors’
Association (hereafter, DGA) concerning DGA’s possible reporting requirements under the New
Jersey Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act, N.J.S.A. 19:44A-1 et seq.
(hereafter, the Reporting Act), was considered by the Commission at its meeting of July 11,
2001, and the Commission directed me to issue the following response.

Submitted Facts

You wrote  that the DGA is a private, nonprofit association composed of all Governors of
the states and territories who are members of the Democratic Party.  It is organized for the
purpose of promoting Democratic policies and supporting the election of Democratic Governors.
DGA conducts policy conferences for its Governor members, works with the various
representatives from the Governors’ states in Washington, D.C., publishes policy reports, and
makes contributions to gubernatorial candidates and State political party committees.  In this
calendar year, the DGA made a single contribution of $37,000 to the New Jersey Democratic
Party, and anticipates making a contribution to the Democratic gubernatorial candidate in New
Jersey.  The Commission notes that $37,000 is the maximum amount that a group or association
is permitted to contribute to a State political party committee in New Jersey in a calendar year;
see N.J.A.C. 19:25-11.2, Contribution limit chart.
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According to the facts submitted by you in this request,  DGA has no intention of making
any further contributions to New Jersey committees or candidates in the next election following
the 2001 general election.

You further stated that DGA is established to accept unlimited, voluntary contributions
from individuals, corporations, PACs, labor organizations, and labor organization PACs.  It
deposits contributions in separate, segregated accounts that only contain contributions from
similar sources.  For example, DGA deposits contributions from corporations in a separate,
corporate account, and contributions from individuals in a separate account for contributions
from individuals.  DGA then transfers funds from those accounts to separate state-specific
accounts for the purpose of making contributions to that state’s gubernatorial candidate or state
party committee.  In addition, DGA receives contributions used to defray expenses related to its
policy conferences, and deposits those funds in a separate account used for conference events
and related administrative expenses.

You  noted that DGA is not registered as a political committee with the Federal Election
Commission (FEC), nor does it file reports in this State.  It is registered with the Internal
Revenue Service (IRS) as a Section 527 political organization (see 26 U.S.C. 527), and therefore
files periodic disclosure reports of contributors as required by the IRS.

Question Presented

Is the DGA subject to the reporting and other requirements of the Act as either a
“political committee,” or as a “continuing political committee,” as those terms are defined in the
Reporting Act?

Commission Response

Under the facts submitted, the Commission hereby advises that the DGA is not a political
committee, or a continuing political committee, subject to the reporting and other requirements
in the Reporting Act for those committees.  Rather, the Commission holds that the contribution
made to the State political party committee this year, and the anticipated contribution to be made
by DGA to a New Jersey gubernatorial candidate are contributions from an association, not
contributions from a political committee, or from a continuing political committee.  Further,
while the Commission does not have jurisdictional authority for enforcement of the various
criminal statutes prohibiting certain corporations and casinos from contributing to New Jersey
candidates or committees, the Commission wishes to bring the existence of those prohibitions to
the attention of the DGA; see N.J.S.A. 19:34-33, 19:34-45, and 5:12-138.  Because of these
prohibitions, the DGA practice of establishing a separate account for the purpose of making
contributions to candidates and committees in accordance with the laws of a specific State may
also prove to be useful for contributions DGA intends to make to New Jersey candidates and
committees.  However, as noted, enforcement of those prohibitions lies exclusively within the
jurisdiction of the criminal authorities of this State and any questions surrounding compliance
should be addressed to those authorities.

Discussion

The Commission finds two compelling reasons why DGA should not be deemed either a
“political committee” or “continuing political committee” within the meaning of those terms in
the Reporting Act.
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First, the New Jersey election activity undertaken by DGA is episodic and only a portion
of its overall activities.  Requiring the DGA to report with ELEC would result in reports that
included financial transactions that were not relevant to New Jersey election activity, including,
for example, DGA’s costs of conducting conferences, and contributions received by DGA that
were used for elections in other States.  In its opinion in Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976), the
United States Supreme Court examined the definition of “political committee” as that term
appeared in the Federal Election Campaign Act, 2 U.S.C. 431 et seq.  In order to avoid reading
the term as applying to groups engaged purely in issue discussion, and thereby avoid a
potentially overbroad and Constitutionally impermissible interpretation, the Court suggested that
“political committee” be construed so that it “…need only encompass organizations that are
under the control of a candidate or the major purpose of which is the nomination or election of a
candidate,” Buckley, at 424 U.S. 79.  To avoid a possibly overbroad application of the Reporting
Act, the Commission finds that under the submitted facts the “major purpose” of DGA does not
appear to be aiding or promoting New Jersey candidates or committees, and DGA should not be
deemed to have recordkeeping and filing requirements as a PC or CPC.

Second, as a matter of statutory construction of the New Jersey Reporting Act, it appears
to the Commission that a statutory interpretation of the terms “political committee” or
“continuing political committee” that includes DGA under the facts submitted in this request
would effectively vitiate much of the Reporting Act’s contribution limit provisions.

The definition of “political committee” provides that a number of different organizations,
including an organization consisting of two or more persons acting jointly, a corporation, a
partnership, “or any other incorporated or unincorporated association,” potentially could come
within the definition’s scope if the organization “…is organized to, or does, aid or promote the
nomination, election or defeat of any candidate or candidates for public office…” and if that
organization “…raises or expends $1,000 or more to so aid the nomination, election or defeat of
a candidate or candidates….”  See N.J.S.A. 19:44A-3i.  (The threshold figure of $1,000 recited
above has been indexed pursuant to N.J.S.A. 19:44A-7.1, and therefore is currently $1,500.)
Also, the definition of “continuing political committee” similarly lists those organizations listed
in the “political contribution” definition, and is written in terms of the organization contributing
at least $2,500 “to aid or promotion of a candidacy of an individual (or individuals)….”
Additionally, the organization “…may be expected to make contributions toward such aid or
promotion (or toward the passage or defeat of a public question) during a subsequent election.”
See N.J.S.A. 19:44A-3n.  (The threshold figure of $2,500 recited above has been indexed
pursuant to N.J.S.A. 19:44A-7.1, and therefore is currently $3,700.)

The above definitions cannot be construed alone, but must be construed in the context of
the entire Reporting Act, including contribution limits.

The contribution limit provisions in the Reporting Act establish several contributor
categories in setting forth the limit on the amount that a contributor may contribute to a candidate
or committee.  Among those contributor categories is one specifically for a group or association.
The contribution limit for a group or association is a contribution to a non-gubernatorial
candidate in a New Jersey election of no more than $2,200.  (See N.J.S.A. 19:44A-11.3a, as
indexed pursuant N.J.S.A. 19:44A-7.1; see also N.J.A.C. 19:25-11.2, Contribution limit chart,
setting forth contributor categories and current limits.)  Significantly, separate contribution
categories and different contribution limits are established for a “political committee,” (hereafter,
PC) and for a “continuing political committee” (hereafter, CPC).  A PC, or a CPC, is limited to a
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contribution of no more that $7,200 to a non-gubernatorial candidate in a New Jersey election,
see N.J.A.C. 19:25-11.2.

The establishment of separate contributor categories with different contribution limits for
a group or association on one hand, and for a PC on the other, inevitability leads staff to the
conclusion that the legislative intent is to provide different treatment under the Act for an
organization that merely contributes to candidates from its resources, and one that undertakes
other election-related activities beyond solely making contributions.  If that were not the case,
that is if the legislative intent was that any group or association that contributes more than $1,500
becomes by operation of the definition a “political committee,” the existence of a statutory
contribution limit of $2,200 for the group or association category of contributor serves no
purpose.  It becomes impossible for a group or association to make a contribution of more than
$1,500 for the simple reason that it would by operation of such a construction be metamorphosed
into a PC.  The contribution limit statute that specifically limits an association to the making of a
contribution to a candidate of no more than $2,200 becomes to an anomalous nullity because as a
PC the association is permitted to contribute the higher amount of $7,200 to the candidate.

The Commission notes that the anomalous result described above would not be limited to
the contributor category of group or association.  A corporation also is among the entities listed
in the definition of “political committee,” and is also among the contributor categories set forth
in the contribution limit statutes.  Consequently, a corporation making a contribution of $1,500
to a candidate in an election would also under such an argument become a PC, and similarly the
corporate contribution limit of $2,200 to a candidate in an election would be in jeopardy of
becoming a nullity, effectively replaced by the PC limit of $7,200.

It is a tenet of statutory construction that a statute should not be construed to lead to an
unreasonable, absurd, or anomalous result.  The statutory structure of the various contribution
limits for different categories of contributors is the product of a deliberate legislative design to
put in place an interrelated regulatory system intended to promote fair elections.  Removing the
$2,200 limit on an association therefore threatens the entire interdependent regulatory structure,
see N.J.S.A. 19:44A-2, and Findings and Recommendations of the Ad Hoc Commission on
Legislative Ethics and Campaign Finance, October 22, 1990, pp. 10-11, recommending a
contribution limit for “group” which is separate from and lower than the limit recommended for
a PC or CPC (see attached).

Applying the above reasoning to the facts submitted in this opinion, it is apparent that
DGA does not meet the definition of “political committee,” or the definition of “continuing
political committee.”  DGA as an association has made a permissible contribution in conformity
with the contribution limit statute to a State political party committee in 2001, and anticipates
making a permissible contribution to a gubernatorial candidate in conformity with the pertinent
contribution limit statute.  However, the Commission must emphasize that it is not the purpose of
this opinion to speculate on all fact circumstances that might take DGA out of the contributor
category of association and place it within the PC or CPC definitions.  For example, if the DGA
were to solicit contributions with the stated or principal purpose of making contributions to New
Jersey candidates or committees, or if the extent of the DGA’s overall activities and expenditures
made it apparent that its “major purpose” was to aid or promote New Jersey candidates or
committees, the PC or CPC definitions would become applicable.
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Thank you for submitting this request, and for your interest in the work of the
Commission.

Very truly yours,

                                                         ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

                                                         By:________________________________________
GREGORY E. NAGY
Legal Director
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