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November 21, 2000

Roi Ann Morford, Treasurer
New Jersey Health Care Political Action Committee
Lexington Square Commons
2131 Route 33
Hamilton, New Jersey 08690-1740

ADVISORY OPINION No. 04-2000
Dear Ms. Morford:

Your request for an advisory opinion has been considered by the Commission, and I have been
directed to issue this response (Advisory Opinion No. 04-2000).   In your capacity as organizational
treasurer of the New Jersey Health Care Political Action Committee (hereafter, NJHCPAC), you have
asked two questions regarding the receipt of funds from the New Jersey Association of Health Care
Facilities (hereafter, NJAHCF), which funds have been held in an escrow account pending a tax ruling
from the Internal Revenue Service (IRS).

Submitted Facts

You write that the NJHCPAC is a continuing political committee (CPC) dedicated to the
advancement of long-term health care facilities with membership open to all persons employed or active
in such facilities.  Commission records reflect that on July 17, 2000, the NJHCPAC filed a CPC
Registration Statement (Form D-4) naming you as the organizational treasurer, and on October 12, 2000,
NJHCPAC filed its most recent quarterly report  (Form R-3).

You further write that the NJAHCF is a statewide association of long-term care facilities (the
membership is comprised of facilities, not individuals).   Prior to the beginning of this calendar year, the
NJAHCF members adopted a resolution to the effect that a portion of the dues from certain members
could be dedicated by those members for the NJHCPAC.  Such funds were to be held in escrow by the
NJAHCF association until it received an Internal Revenue Service (IRS) ruling that the dues dedication
by some members would not jeopardize the tax exempt status of the non-proprietary members who were
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organized under Section 501(c) 3 of the federal tax code. You state that the IRS ruling has been received
to the effect that non-proprietary members will not lose their tax-exempt status.

The funds received during this calendar year from those members who elected to dedicate a
portion of their dues to the NJHCPAC is currently in an attorney escrow account awaiting transfer to
NJHCPAC upon receipt of the Commission’s response to this advisory opinion request concerning
reporting requirements for those funds.

Questions Presented

1. For the calendar year 2000, may the dedicated monies be reported as a single contribution from the
NJAHCF, or must each long-term facility that opted to dedicate a portion of dues money to the
NJHCPAC be reported?

2. For calendar year 2001 and after, assuming the NJAHCF continues such a voluntary dedication, how
should those dedicated monies be reported?

 Commission Responses

1.  The monies dedicated by each NJAHCF facility member must be reported as contributions
from each member, and may not be reported as part of a single contribution to NJHCPAC from the
NJAHCF.  The submitted facts indicate that each facility member determined the amount of its funds it
would contribute to NJHCPAC, and each facility provided the NJAHCF organization with its funds with
the understanding that the NJAHCF would deliver the facility’s funds to NJHCPAC if a favorable IRS
ruling were obtained.  The utilization of an escrow account for holding the funds of the member
facilities was for the express purpose of ultimately delivering the funds as contributions from the
members to NJHCPAC when and if the contingency of the favorable tax ruling was satisfied.  The
character of those funds as the beneficial property of each  contributing member was not altered, and
they remained subject to the control of each member.  In the event of an unfavorable tax ruling, the
terms of the escrow account would have required that the funds be returned to or otherwise disposed of
by each of the members who had provided them.  Accordingly, treating the funds in the escrow account
as a single contribution from the NJAHCF organization would be contrary to the statutory and
regulatory mandate that only funds belonging to a contributor and in the full custody and  control of that
contributor can be contributed; see N.J.S.A. 19:44A-20 and N.J.A.C. 19:25-10.8(a).

The above cited statute contains an exception for “…group contributions by persons who are
members of the contributing group;” see N.J.S.A. 19:44A-20.  Similarly, N.J.A.C. 19:25-10.8 (c)
provides as follows:  “A group contribution, that is a contribution made collectively by persons who are
members of the contributing group, shall not be deemed an anonymous contribution by any member of
the group.”  However, under the facts presented by this advisory opinion request, the Commission
concludes that the “group contribution” exception is not applicable.  The employment of an escrow
account evidenced an intent on both the part of the member facilities and the NJAHCF organization that
the funds would remain as the property of each member facility, and until the disgorgement of the
escrow account and the delivery of the funds to NJHCPAC those funds remain the property of the
members.

For calendar year 2000 only, the date of the contributions from the members must be reported as
the date the funds in the escrow account are delivered or otherwise committed by the trustee of the
escrow account to NJHCPAC.  Although the funds from the members were deposited into the escrow
account earlier in the year, the contributions to NJHCPAC were subject to the contingency of the IRS
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ruling, and it was not until the IRS ruling that the contingency was removed.  Since that time, the
contributions of the facility members have remained in the escrow account pending issuance of this
advisory opinion.  Therefore, upon receipt of this opinion letter, the Commission understands that the
trustee of the escrow account will have no further basis for continuing the escrow account, and that all
funds in the escrow account will be delivered to you as the organizational treasurer of NJHCPAC for
deposit within 10 days in NJHCPAC’s organizational depository pursuant to N.J.A.C. 19:25-6.1(a).

Finally, although the question has not been specifically raised, the Commission notes that any
interest earned on the funds in the escrow account must be allocated among the facility members in
proportion to the amount contributed by each member, and that allocated amount of earned interest must
be added to the respective contribution of each member.

2.  For calendar year 2001, when the escrow account will no longer exist, the reporting
requirements will turn on whether or not the members of the NJAHCF organization deliver their funds
to NJAHCF without restricting them for use as contributions to NJHCPAC, and whether or not the
members provide the NJAHCF organization with full custody and control over the funds for any use the
NJAHCF organization chooses.  The fact record of this request includes a resolution adopted by the
NJAHCF organization establishing an escrow account for this calendar year, but does not include
directions concerning the particular practices that are to be employed in future years when no escrow
account will exist.  Therefore, for future years, apparently undecided at this time is whether or not funds
from the member facilities will be solicited by and deposited into an account of the NJAHCF
organization without restriction as to their use, whether or not the funds will be solicited by and
deposited directly into an account of the NJHCPAC, or whether or not some other alternative will be
employed as to the solicitation and handling of the contributions from the members.  In the absence of a
more complete fact record pertinent to the procedures that will be followed in future years, the
Commission cannot express any opinion regarding those future years until such time as another opinion
with an amplified fact record is submitted.

The Commission notes that this advisory opinion request cited the regulation prohibiting the
receipt of contributions from partnership entities at N.J.A.C. 19:25-11.10 (page 3 of your advisory
opinion request, question 1).  Since nothing in the narrative of the request specifically addresses or raises
any question concerning contributions from partnerships, the Commission is unaware of the pertinence
the citation has.  Therefore, if the NJAHCF organization has an inquiry concerning the prohibition
against contributions from partnerships, a separate advisory opinion request on that subject is required.

Thank you for submitting this request, and for your interest in the work of the Commission.

Very truly yours,

                                                      ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

                                                                        By:____________________________
GREGORY E. NAGY
Legal Director
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