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April 18, 2000

John P. Ginty
30 Corsa Terrace #2B
Ridgewood, New Jersey 07450

Advisory Opinion No. 01-2000

Dear Mr. Ginty:

The Commission has directed me to send you its response to your request for an advisory
opinion on behalf of the Republican Victory Council, an entity that has applied to the Commission to be
certified as a continuing political committee (hereafter, CPC), (a copy of your request is attached to this
opinion).  You have asked whether or not an elected officeholder who no longer maintains a candidate
committee is a “candidate” within the meaning of the Campaign Contributions and Expenditures
Reporting Act (hereafter, the Reporting Act) and is therefore prohibited from participating in the
establishment of this proposed CPC.

Submitted Facts

On March 16, 2000, the Compliance and Information Section of the Commission received a CPC
Registration Statement (Form D-4, copy attached) under the name Republican Victory Council
(hereafter, RVC), with you named as the organizational treasurer.  In response to Question 7 on the
Form D-4, the RVC indicated that a participant in the initial organization of the CPC was Steven
Lonegan, an individual who is identified in response to Question 10 as the mayor of Bogota Borough
(Bergen County).  The interests and objectives of the RVC are described as promoting “…a mainstream,
conservative Republican agenda in New Jersey,” as promoting “…the active participation of individuals
and grassroots organizations with the New Jersey Republican Party through local and community
action,” and as supporting “…strong conservative Republicans for election to local and state offices.”
(See response to Question 9.)  Because an elected officeholder was listed as an organizer of the CPC,
you have been  advised that the application of the RVC for CPC status would be denied.

In his 1999 general election candidacy, Mayor Lonegan established both a candidate committee,
Taxpayers for Mayor Lonegan, and a joint candidates committee (JCC), Bogota Republican Campaign
Committee ’99.  He was elected and currently holds the office of Mayor in that municipality for a four-
year term.  On April 11, 2000, the date of receipt of this request, campaign reports were filed for both
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Mayor Lonegan’s candidate committee and joint candidates committee, and both were certified by the
candidates and treasurer as final reports.  The April 11, 2000 report of his candidate committee,
Taxpayers for Mayor Lonegan, reports a disbursement of $2,750 to RVC, made care of Mr. Ginty. The
April 11, 2000 report of the joint candidates committee reports a disbursement made as recently as April
10, 2000.

You write that because the RVC seeks to have its status as a CPC approved by the Commission,
it has standing to pursue an advisory opinion.  You contend that Mayor Lonegan is no longer a
“candidate” as that word is used in the Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act
(hereafter, Campaign Reporting Act), and as the word is used in the Commission’s Compliance Manual.

Mayor Lonegan, under separate cover, has submitted a letter stating that he is not a candidate
(for Mayor of Bogota Borough) at this time, and he does not intend to file as a candidate “now or in the
foreseeable future.”  (See attached letter, dated April 10, 2000.)

Questions Presented

1. Does an entity applying for certification as a continuing political committee (CPC) have
standing to seek an advisory opinion concerning the possible applicability of the Reporting Act to one of
its organizers, who is an elected officeholder (i.e., Mayor Lonegan)?

2. Assuming RVC has standing to seek this advisory opinion, does the Reporting Act prohibit an
elected officeholder from participating directly or indirectly in a CPC if that officeholder is not
maintaining a candidate committee for that office in any election?

Suggested Responses

1. Because the certification of the RVC as a continuing political committee has not been
approved by the Compliance and Information Section, and the grounds for denying approval is that an
elected officeholder is named as an organizer of the RVC, the RVC has sufficient interest in the outcome
of this advisory opinion to have standing.  Furthermore, it appears that it is Mayor Lonegan’s intent to
participate in this request, and he has submitted a letter making representations concerning his cessation
of fundraising and non-candidate status.  Accordingly, the Commission views this request as made
jointly by Mayor Lonegan on his own behalf, and by Mr. Ginty on behalf of RVC, and that both the
RVC entity, and Mayor Lonegan as a candidate and officeholder, are subject to the Commission’s
holding.

2. The Commission hereby finds that an elected official comes within the definition of
“candidate” even if that elected official closes his or her candidate committee for that office after
assuming the office, and that elected official remains within the definition as long as he or she holds
elected office.  Therefore, the inclusion of an elected officeholder as an organizer of the entity on the
application for certification (Form D-4) is grounds for denial of CPC certification.  However, the RVC
may be certified as a CPC upon the removal of the elected official as an organizer and participant in the
CPC.



Advisory Opinion No. 01-2000
April 18, 2000
Page 3

Discussion

Prior to the enactment of comprehensive amendments to the Reporting Act in 1993, there was no
prohibition against a candidate for elected office in this State participating in a continuing political
committee (CPC).  However, the 1993 amendments included provisions limiting the amount of money
that a candidate may accept from a contributor as a contribution to the candidate’s campaign, see
N.J.S.A. 19:44A-11.3.  Further, the amendments added a provision limiting a candidate to certain
permissible uses of funds received as contributions and expressly prohibited personal use of such funds,
see N.J.S.A. 19:44A-11.2 (hereafter, Section 11.2).  Significantly, in contrast to the restrictions on a
candidate committee, there is no limit on the amount than an individual is permitted to contribute to a
CPC (see N.J.S.A. 19:44A-11.5), nor is there any restriction on the permissible uses of contributions
received by a CPC.

Also enacted as part of the 1993 amendments was the following provision:  “On or after the 366th

day following the effective date of P.L. 1993, c. 65, no candidate shall establish, authorize the
establishment of, maintain, or participate directly or indirectly in the management or control of, any
political committee or any continuing political committee.”  (See N.J.S.A. 19:44A-9h(1)).

The above-quoted prohibition (hereafter, Section 9h) promotes uniform application of
contribution limits.  It limits a candidate to fundraising through a candidate committee, joint candidates
committee, or both, and prohibits the candidate from direct or indirect participation in a political
committee or a CPC.  If a candidate were permitted to participate in the activities of a political
committee or CPC, which committees can receive unlimited contributions from individuals, that
candidate would be in a position to receive direct benefits for his or her candidacy, such as CPC
purchase of advertising that has a favorable impact on the candidate’s campaign.  Such a candidate
would obviously be in an advantageous position over a candidate receiving only contributions subject to
contribution limits through a candidate committee, or joint candidates committee.  The legislative
purpose therefore of Section 9h is to prevent circumvention of contribution limits by prohibiting the
establishment and use of CPCs that have the appearance of being independent of a candidate but
effectively serve as a surrogate for the candidate’s campaign committee.

The United States Supreme Court, in its progenitor campaign finance opinion, Buckley v. Valeo,
424 U.S. 1 (1976), upheld the constitutional validity of limits on the amounts candidates in federal
elections may receive as contributions.  In finding a constitutionally sufficient justification for the
$1,000 federal limit, the Court observed:  “To the extent large contributions are given to secure political
quid pro quo’s from current and potential office holders, the integrity of our representative democracy is
undermined” (at 26-27, emphasis added).  In its more recent opinion in Nixon v. Shrink Missouri
Government PAC, __ U.S. __ (January 24, 2000), a similar public interest was relied on in upholding
the constitutional validity of contribution limits applicable to candidates in Missouri elections, which
limits were lower than those applicable in this State.  The salutary public purposes articulated in those
opinions would not be achieved if the Reporting Act is construed as this opinion request appears to
suggest, that is if the Reporting Act is construed to limit contributions to candidates (who are potential
officeholders), but not contributions to current officeholders.

The Reporting Act defines “candidate” at N.J.S.A. 19:44A-3c, (as amended recently to include
exploratory campaign activity by P.L. 1999, c.57) as follows:
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The term ‘candidate’ means: (1) an individual seeking election to a public office of the State or
of a county, municipality or school district at an election; except that the term shall not include an
individual seeking party office; (2) an individual who shall have been elected or failed of election to an
office, other than a party office, for which he sought election and who receives contributions and makes
expenditures for any of the purposes authorized by section 17of P.L. 1993, c. 65 (C.19:44A-11.2) during
the period of his service in that office; and (3) an individual who has received funds or other benefits or
has made payments solely for the purpose of determining whether the individual should become a
candidate as defined in paragraphs (1) and (2) of this subsection.” (emphasis added)

Mindful of the salutary purposes of Section 9h, the Commission understands part 2 of the
definition (as highlighted above) to include an individual who is elected to public office, and who has
raised contributions and made expenditures to achieve that elected office.  Further, in order to give
meaningful effect to Section 9h, once an individual holding elected office has met the “candidate”
definition, that candidacy cannot be terminated while the individual remains in office.

Mayor Lonegan writes that he is “…not intending to file as a candidate now or in the foreseeable
future.”  By that statement he presumably means that he does not presently intend to seek reelection to
the office of Mayor, or to seek any other elected office.  Nevertheless, without questioning the sincerity
of that intent, there is no authority in the Reporting Act for the Commission to compel an elected
officeholder not to seek reelection at a future date.  Further, innumerable circumstances may arise under
which an elected office holder who has ceased receiving contributions may be compelled or wish to
recommence.  For example, a local elected official may be subject to a recall election.  In such a
scenario, the elected official would be compelled to resume raising contributions and making
expenditures subject to the Reporting Act in order to defend against the recall effort; see N.J.S.A.
19:27A-1, et seq.

Also, even assuming no future candidacy is undertaken, the Commission notes that one of the
permissible uses of candidate contributions provided in the Reporting Act is the payment of ordinary
and necessary officeholding expenses; see N.J.S.A. 19:44A-11.2a(6).  This statute expresses a legislative
judgment that legitimate officeholding expenses are sufficiently connected to election related activity to
justify the use of candidate committee funds to pay for them.  Such officeholding expenses can include,
for example, paying the expenses for communications to constituents; see N.J.A.C. 19:25-6.7(e)1.  In
light of the purposes of the RVC as described in its application for CPC certification, that is the RVC
statement that it will undertake “local and community action” to promote activity of individuals within
the New Jersey Republican Party, there appears to be a substantial probability that the RVC will be
undertaking communications to the public, including presumably communications that will be circulated
to the constituents of Mayor Lonegan.  If Mayor Lonegan is permitted to take a position in the RVC that
leaves him in a position to exercise control over the RVC, or be in a position to influence the members
of the RVC by virtue of his participation in that organization, it is conceivable that the RVC’s
communications might effectively serve the same or a similar purpose as officeholding communications
that would otherwise have been paid for by Mayor Lonegan’s candidate committee.

Mr. Ginty writes that Mayor Lonegan will not raise funds for the Mayor’s “own political
endeavors” while a member of the RVC.  That statement suggests that should the Mayor find it
necessary to resume raising contributions as an active candidate after joining the RVC, he could resign
from it.  However, in staff’s view, resignation from the CPC will not effectively cure the contribution
limit problem Section 9h is intended to prevent.  While serving as an active participant in RVC, the
Mayor is in a position to exercise control over a continuing political committee that is free to raise funds
without limits on contributions from individuals, and free to spend those funds for any purpose.  Without
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questioning the sincerity of Mr. Ginty’s statement, the line between the political objectives of the elected
officeholder and that of the committee as a joint enterprise are not as easily drawn as Mr. Ginty’s
request contends.  For example, it would be unreasonable to the point of straining credulity to suppose
that a person holding an elected office, possibly aware that a recall effort was being organized, or
possibly contemplating seeking reelection as his or her term of office drew to a close, would not be
tempted to direct the resources of the continuing political committee for the advancement of that
officeholder’s possible election candidacy, particularly if the other members of the joint enterprise,
persuaded or influenced by the officeholder, concurred.  Even without intending to do so, the very fact
that the CPC can expend funds generated from unlimited contributions to promote a political agenda in
which the elected official is participating inures to the political benefit of that elected official, and that
benefit cannot be effectively disavowed or repudiated by resignation from the CPC if the elected official
once again assumes the mantle of an active election candidacy.

A second purpose served by the Section 9(h) is to prevent erosion of the permissible use
restrictions on contributions received by candidates, including the prohibition against personal use.
Mayor Lonegan’s April 11, 2000 candidate committee report discloses that $2,750 was disbursed from
his candidate committee funds to the RVC.  As previously noted above, candidate committee funds are
subject to permissible use restrictions, including the prohibition against personal use, but there are no
parallel restrictions on the uses of CPC funds.  While there is no suggestion intended that this
disbursement was motivated by anything other than legitimate political reasons, the fact is that if the
disbursement remains as a contribution to the CPC, the potential exists for these funds to be used for
purposes that would be impermissible if they remained as candidate funds.  The Commission notes that
in Advisory Opinion No. 09-1995 (copy attached), a candidate who was not an officeholder and who
was terminating his candidacy was denied permission to transfer his candidate committee funds to a
CPC he proposed establishing for this reason.

Mayor Lonegan sought and was elected to the office of Mayor of Bogota Borough, and he
received contributions or made expenditures from his 1999 general election candidate committees up to
April 10, 2000, a date after he assumed the Mayor’s office.  Consequently, he received contributions or
made expenditures during the period he held that office, and he came within the above-quoted definition
of “candidate.”  Mayor Lonegan represents that he no longer wishes “to file as a candidate now or in the
foreseeable future.”  However, that representation does not act to remove him from the statutory
definition of “candidate” once he came within its scope.

Having determined that Mayor Lonegan is and remains a “candidate” as that term is defined in
the Reporting Act, the Commission concludes that it has authority to deny CPC status to RVC as long as
Mayor Lonegan remains identified as an organizer and participant in it.  The Reporting Act provides
after receiving an application for CPC status on the form the Commission provides for that purpose
(Form D-4), the Commission “…shall determine whether the group, corporation, partnership,
association or other organization is a continuing political committee for the purposes of this Act;” see
N.J.S.A. 19:44A-8b(1).  Implicit in the process of determining if an entity meets the definition of a CPC
is application by the Commission of the criteria and requirements for a CPC within that Reporting Act.
Section 9(h) prohibits a candidate from involvement in a CPC.  The Reporting Act should not be
construed to compel the Commission to certify an entity as a CPC where that certification results in a
violation of the Reporting Act by a candidate.  Further, the inclusion of a candidate as an individual
organizing the CPC suggests the entity may be a candidate committee as opposed to a CPC.
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For the above reasons, the Commission declines to certify the RVC as a CPC based on the
information on the Form D-4 it has submitted, and Mayor Lonegan is advised that he may not establish,
authorize the establishment of, maintain, or participate directly or indirectly in the management or
control of, any political committee or any continuing political committee as long as he remains in his
current elected office.  Should the RVC file an amended Form D-4 to exclude Mayor Lonegan as a
participant, and no other reason appears on an amended Form D-4 for denying certification, the
Commission will certify the RVC as a continuing political committee.

The Commission wishes to express its appreciation to you for submitting this request.

                                                          ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

                                                          BY: _______________________________________
GREGORY E. NAGY
Legal Director












