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Located at:  28 W. State Street, 13th Floor, Trenton, New Jersey

October 1, 1998

Edward T. Gallagher, Treasurer
Election Fund of Conners-Conaway for Assembly
907 Morgan Avenue
Palmayra, New Jersey  08065-1935

Advisory Opinion No. 08-1998

Dear Mr. Gallagher:

The Commission has considered your request for an advisory opinion and has directed
me to issue this response.  You have asked if the funds of an existing 1999 primary election
joint candidates committee, "Election Fund of Conners-Conaway for Assembly," of which you
are treasurer, may be transferred to a single candidate committee to be established for a 1998
special general election candidacy of Mr. John F. Conners, Sr. for Assembly.

Submitted Facts

Commission records indicate that Mr. Conners and Assemblyman Herbert C.
Conaway, Jr., formed a joint candidates committee (JCC) for their candidacies for the two
seats in the State Assembly representing the 7th District in the 1997 general election
(hereafter, 1997 general election Conners-Conway JCC).  Neither candidate established a
single candidate committee, and therefore the 1997 general election Conners-Conaway JCC
was the candidates' sole financing vehicle in that election.  The results of the 1997 general
election appeared to be that both candidates were elected to seats in the 1998-99 General
Assembly representing the 7th District.  However, the Commission is advised that the 1997
general election results as to then-Assemblyman Conners were challenged in the Superior
Court of New Jersey, and on September 10, 1998, the Honorable Harold B. Wells, III,
A.J.S.C., set aside the results of the November 4, 1997 general election as to Assemblyman
Conners and annulled the Certificate of Election issued to him.  The Order also established a
special general election to be held on November 3, 1998, to fill the vacancy for the unexpired
term.  The Division of Elections has advised the Commission that on September 16, 1998, Mr.
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Conners was certified by the chairperson of the State Democratic Committee as the
Democratic candidate in the special general election.

According to campaign reports filed with the Commission on April 15, 1998, a new
joint candidates committee was established for State Assembly for the 1999 primary election
candidacies of then-Assemblyman Conners and Assemblyman Conaway (hereafter, 1999
primary election Conners-Conaway JCC), and it filed a preelection first quarter report for
calendar year 1998 (Form R-1) reporting that an unspent balance of $6,015 had been
transferred (that is, rolled over) from the 1997 general election Conners-Conway JCC to the
1999 primary election Conners-Conaway JCC.  The most recent report filed by the 1999
Conners-Conaway JCC was its preelection report for the second quarter of calendar year
1998, and it reported an available balance of $14,907 as of June 30, 1998.  Neither candidate
has to date filed any report indicating that either of them has established a single candidate
committee for the 1999 primary election.

You write that as of the date of your September 18, 1998 letter requesting this opinion
the balance in the 1999 primary election Conners-Conaway JCC was $15,609.62. You state
that no transfer of funds has been made to the "Jack Conners for Assembly Committee,"
which you further state will be a single candidate committee established for Mr. Conners' 1998
special general election candidacy (hereafter, 1998 special general election Conners
Committee).  You write that the 1999 primary election Conners-Conaway JCC wishes to use
its funds to finance the 1998 special general election candidacy of Mr. Conners.

Questions Presented

Can any of the funds of the 1999 primary election Conners-Conaway JCC be
transferred to the 1998 special general election Conners Committee and, if so, what amount
can be transferred?

Response

You are hereby advised that the 1999 primary election Conners-Conaway JCC may
make a contribution to the 1998 special general election Conners Committee in an amount of
up to the permissible contribution limit of $11,800 (as discussed in Section 1 of this opinion
below), or may transfer or rollover all of its unspent funds to the 1998 special general election
Conners Committee subject to the restrictions discussed in Section 2 of this opinion below.

Section 1. The Commission understands the contribution limits contained in the
Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act (hereafter, the Act) to permit the
1999 primary election Conners-Conaway JCC to make a contribution to a single candidate
committee in the 1998 special general election in an amount not to exceed $11,800.  The
contribution limit for a candidate committee contributing to another is $5,900 per election, see
N.J.S.A. 19:44A-11.3(c), adjusted in 1997 from $5,000 to $5,900 pursuant to N.J.S.A.
19:44A-7.2b(9).  However, because the 1999 primary election Conners-Conaway JCC is a
joint candidates committee comprised of two candidates, the Act permits it to contribute up to
twice the $5,900 limit (that is, $11,800) to the 1998 special general election Conners
Committee; see N.J.S.A. 19:44A-11.3c(2)(a).  The Commission notes that should the 1999
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primary election Conners-Conaway JCC choose to make a maximum contribution to the 1998
special general election Conners Committee in an amount of $11,800, it must avoid making
any further expenditures that could be construed as aiding or promoting Mr. Conners' 1998
special general election candidacy.  Such further expenditures would be viewed by the
Commission as being coordinated between the two committees, and result in coordinated
contributions that in the aggregate exceeded the $11,800 limit.

Section 2. Alternatively, your inquiry suggests that the 1999 primary election
Conners-Conaway JCC may choose to transfer all of its funds (apparently $15,609.62 as of
the date of this request) to the 1998 special general election Conners Committee.  The
Commission hereby advises that the 1999 primary election Conners-Conaway JCC could
make such a transfer, commonly described as a rollover, provided it complies with restrictions
set forth in Advisory Opinions Nos. 06-1995 and 04-1996 (copies enclosed).
Those requirements and restrictions require dissolving the 1999 primary election Conners-
Conaway JCC and transferring all of its funds to the 1998 special general election Conners
Committee.  Under that course of action, contributions received by the 1999 primary election
Conners-Conaway JCC and by the 1998 special general election Conners Committee would be
required to be aggregated for contribution limit purposes under procedures set forth below.
Finally, at the conclusion of the 1998 special general election candidacy of Mr. Conners and
the dissolution of his 1998 special general election candidate committee, new contribution
limits would be available for a 1999 single candidate primary election candidate committee
established by Mr. Conners solely.

The Commission has previously approved the transfer or rollover of candidate
committee funds raised for one election to another election, the most typical example being a
primary election candidate who wins the party nomination and transfers or rollsover unspent
primary election funds to the candidate's general election committee.  In this case, the 1999
primary election Conners-Conaway JCC seeks to transfer or rollover its funds prior to the
conclusion of the 1999 primary election because of the circumstance of Mr. Conners'
intervening 1998 special general election candidacy, which arose as the result of the Superior
Court decision to invalidate the 1997 general election results.  In Advisory Opinion No. 06-
1995 (copy enclosed), a similar fact pattern was presented to the Commission.  A candidate
who had been elected to the Assembly in the 1993 general election rolled over funds to the
candidate's 1995 primary election committee for Assembly.  However, because of the
subsequent death of the State Senator for that District, the candidate resigned from the
Assembly in early 1995 and was appointed to the vacant seat in the Senate.  The candidate
then became a candidate for the unexpired term of that Senate seat in a 1995 special primary
election, and asked the Commission to approve the transfer of the candidate's Assembly 1995
primary election committee to the candidate's Senate 1995 special primary election committee.

The Commission held in Advisory Opinion No. 06-1995 that the transfer was
permissible, a result that recognizes that the Act permits a candidate to transfer unspent funds
from one election to another, even if the elections are for different offices.  (See also Advisory
Opinion No. 04-1996, copy enclosed, in which the candidate was advised that funds in the
candidate's Assembly committee could be transferred to a committee the candidate
contemplated possibly establishing for a State Senate candidacy.)  In Advisory Opinion No.
06-1995, in order to protect the integrity of contribution limits, the Commission set two
conditions on the rollover.  First, the prior candidate committee (i.e., the Assembly
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committee) had to be dissolved, that is the Assembly committee was required to transfer all of
its funds to the Senate committee and cease functioning.  Second, in order to protect
contribution limits, each contribution received by the Assembly committee had to be
aggregated with any other contribution received from the same contributor by the surviving
Senate committee; see pages 3 and 4, A.O. 06-1995.

This request for the first time asks the Commission to rule on the transfer or rollover
of funds from a joint candidates committee consisting of two candidates to a single candidate
committee.  The contribution limit for a joint candidates committee consisting of two
candidates is twice that of a single candidate committee, that is an individual contributor, for
example, can contribute up to $3,600 in an election to the joint candidates committee but only
up to $1,800 in an election to the single candidate committee.  The commonly-called equal
attribution rule provided in the Act at N.J.S.A. 19:44A-11.3e must therefore be applied to the
contributions received by the 1999 primary election Conners-Conaway JCC.  Under that rule,
since the contributions were received by a joint candidates committee consisting of two
candidates, only one half of any contributor's contribution amount would be treated as a
contribution to Mr. Conners' 1998 special general election committee.  For example, if an
individual contributed $3,600 to the 1999 primary election Conners-Conaway JCC, one-half
of that contribution, that is $1,800, would be treated for contribution limit purposes as a
contribution from that contributor to the 1998 special general election Conners committee,
and one-half or $1,800, would be treated as a contribution to any committee established by
Assemblyman Conaway for his 1999 primary election candidacy for Assembly.  Since $1,800
is the maximum amount an individual can contribute to a candidate in an election, that
contributor could not make any further contribution to the Conners 1998 special general
election committee.

In considering rollover of unspent funds from a joint candidates committee to a single
candidate committee, one other issue requires discussion.  Once contributions are received by
a joint candidates committee they become subject to the joint or collective use of the
candidates.  Two candidates in a joint committee may, for example, decide to spend all or
most of those funds for only one of their candidacies.  Nothing in the Act provides that the
funds must be expended equally or proportionately among the joint candidates.  For this
reason, the Commission finds no authority that would restrict joint candidates, if they so
wished, from transferring or rollingover all the joint candidate committee funds to a single
candidate committee of one of them.

The most similar statutory guidance for the special circumstance presented in this
request is the case of an elected candidate who while in office and after establishing a joint
candidates committee for the next regular election becomes in the interim subject to a recall
election, and therefore seeks to transfer or rollover funds raised by the joint candidates
committee established for the next regular election to a single candidate recall defense
committee.  Pursuant to the Uniform Recall Election Law, which became effective in 1995, a
single candidate recall defense committee "… shall be permitted to receive without limit
contributions from the candidate committee or joint candidates committee of the elected
official sought to be recalled;" see N.J.S.A. 19:27A-17b (underscoring added).  Therefore, in a
recall election candidacy, which from a campaign finance perspective appears to be a case
similar to the facts you present, the statutory authority explicitly provides that the funds of the
joint candidates committee the elected official is participating in may, if the joint candidates so
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determine, transfer all of the joint candidates committee funds to the single candidate recall
defense committee.

Thank you for your inquiry.

Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

By:_______________________________
             GREGORY E NAGY

AO0898.ltr


