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The Honorable Guy R. Gregg
Assemblyman, 24th District
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Flanders, New Jersey 07836

Advisory Opinion No. 02-1996
Dear Assemblymen Garrett and Gregg:

The Commission has consider your request for an advisory eopinion,
and has directed me to issue this response. You have asked the Commission for
an adviscory opinion concerning the possible applicability of the Campaign
Contributions and Expenditures Reporting Act, N.J.S.A. 19:44A-1 et seq.
(hereafter, the Campaign Reporting Act); the Legislative Activities Disclosure
Act, N.J.5.A, 52:13C-18 et seq.; and the Candidate Disclosure Statement Act,
N.J.S5.A. 19:44B-1 et seg. to an organization of legislators you propose to
establish. Attached and incorporated in the record of this request are:

1. Your letter received January 9, 1996;

2. The Commission's acknowledgment letter, dated January 19, 1996,
requesting further information; and,

3. Assemblyman Garrett’'s letter, received February 6, 1996,
supplying supplemental information.

Submitted Facts

You were elected as members of the State Assembly from the 24th
District in the 1995 general election. On November 27, 1995, each of you
filed a 20-day postelection report for the 1995 general election (Form R-1)
for the candidate committee you each are maintaining.

You write that you are considering establishing an organizatiocn
composed of State legislators, organized along ideological or phileosophical
grounds, but not necessarily organized by political party affiliation. The
purpose of the organization would be to conduct research on publiec policy, to



advisory Opinion No. 02-1996
February 28, 1996
Page 2

issue position papers, and to advocate positions on legislation, public
questions and public policy issues. To accomplish these purposes, the
organization would solicit fumnds, employ staff, and make expenditures to carry
out 1ts purposes.

In-response to this request, the Commission staff requested that
more specific information be provided concerning the solicitation of funds and
the possible election-related uses of those funds. You have supplemented your
initial letter with the following information:

-The intention of the organizaticn is that no solicited funds will
be used for any election-related purposes, and scolicited funds will not be
deposited in any bank account established under the Campaign Reporting Act.

-The intention of the organization is that none of its expenditures
will be used to aid or promote candidates In a State election, or to promote
the passapge or defeat of a public question. For the purposes of this opinion,
the Commission considers the pricr statement in your initial letter that the
proposed organization would advocate positions on public questions to be
withdrawn, or otherwise not intended to mean that the proposed organization
will aid or promote the passage or defeat of a public question.

-The intention of the organization is that it will not undertake any
activity that could be construed as an "in-kind" (that is, other than cash})
contributien te a candidate or committee subject to the Campaign Reporting
Act.

-The organization may receive contributions, and may make
expenditures, to communicate with or provide information to legislators.

-The organization may solicit funds by or on behalf of a legislator
of the organizatiecn, but such funds would be made payable directly to the
organization. Any selicited funds would not be made payable to a legislator,
or a legislator’s campaign account. While there is some ambiguity in the
statement that the proposed organization may solicit funds “by or on behalf of
a legislator," it appears and the Commission so considers for the purpose of
this opinion that what is intended is that all funds will be payable to the
organization, deposited in the organization’s bank account, and applied for
the use of the organization.

GQuestions Presented

1. Will the proposed organization be subject to the reporting or
contribution limit requirements of the Campaign Reporting Act, and are
Assemblyman Garrett and Assemblyman Gregg therefore prohibited by the Campaign
Reporting Act from establishing or participating in it?

2. Will the proposed organizatiocn be subject to the requirements of
the Legislative Activities Disclosure Act?

3. Will funds solicited be subject to reporting as "gifts"” under the
Candidate Personal Financial Disclosure Act?
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Discussion: Question 1

Under the facts that you have submitted, and with the understanding
that the limitations described as "intended" are realized in fact, the
Commission concurs that the organizatioen would net acgqguire reporting
obligations or be subject to contribution limits under the Campaign Reporting
Act, and that you are not prohibited from establishing or participating in it
by the Campaign Reporting Act.

The 1993 amendments to the Campaign Reporting Act prehibit a
candidate from establishing, maintaining or participating, directly or
indirectly, in the management or control of any pelitical committee or
continuing political committee, see N.J.S.A. 19:44A-9h (hereafter, Section
9h). Since you each maintain a candidate committee and are officeholders,
each of you is a "candidate" as that term is defined in N_J.S5.A. 19:44A-3c.
Therefore, if the contemplated organization acquires reporting and
contribution limit responsibilities under the Campaign Reporting Act as either
a "political committee™ or "ceontinuing political committee,” as those terms
are defined at N.J.S.A. 19:44A-31 and 3n, respectively, you would then be
prohibited by Section 9h from establishing, maintaining or participating in
that organization.

The statutory definition of a political commititee is an entity that
raises or expends funds in an election to “...aid or promote the nomination,
election or defeat of any candidate or candidates for public office...," or to
“.._..aild or promote the passage or defeat of a public question in any
election..."; see N.J.S5.A. 19:44A-3i. Similarly, the statutory definition of
a continuing political commitree describes an entity raising or expending
funds in a calendar year to aid or promote the candidacy of an individual, or
of the candidacies of individuals, for elective public office, or the passage

or defeat of a public questicn or public questions; see N.J.S. A. 19:44A-3n,

The submitted fact record characterizes the contemplated activity of
the planned organization in terms that place the corganization outside the
above-cited definitions. The representation is made that the organization
intends ".._that no funds would be soclicited for the organizaticon which would
be used for any election-related purpeses.” (See January 31, 1996 letter, item
1). Farther, the organization intends "...that none of this organization's
expenditures would be used teo aid or promote candidates in a state election,
or to promote the passage or defeat of a public question.™ (Ibid., item 2).
Alseo, you have represented that no activity undertaken by the organization
will constitute an "in-kind" contribution. (Ibid., item 3). 1f funds are not
ralised or expended to promote candidates, or to promote the passage or defeat
of public questions, by definition the association is not conducting activity
that raises reporting or contribution limit requirements under the Campaign
Reporting Act.

The Commission has not been asked, nor can it, anticipate all the
variable circumstances or activities of this organization that could be
construed as election-related activity and subject to the requirements of the
Campaign Reporting Act. Therefore, an officeholder establishing or
participating in the contemplated corganization should be aware that the
demarcation between issue-advocacy activity net subject to the Campaign
Reporting Act and election-related activity that is subject to the Campalgn
Reporting Act is not alwavs readilv apparent. Caution should be exercised to
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insure that the crganization does not conduct election-related activity or
speech that would make it subject to the Campaign Reporting Act, and would
bring any officeholder whe was establishing it, or directly or indirectly
exercising contreol over it, in viclation of Section 9h. The Commission notes
that you may find the opinion in Orloski v. Federal Election Commission, 795
F.2nd 156 (D.C.Cir. 1986) parcicularly useful in its discussion distinguishing
issue-advocacy and election-advocacy activity of a candidate. You
are advised that in the event any specific circumstances arise that you have
any reason to believe may constitute election-related rather than issue-
related activity, you should submit those specific circumstances to the
Commission for further advisory opinion review.

The Commission also wishes to bring to your attention that even in
the absence of communications containing election-advocacy phraseology such as
"“Vote for {(name of candidate)" or similar explicit exhortations,
communications circulated by an corganization within proscribed time periods
before an election which contain a statement or reference concerning the
governmental or political objectives or achievements of a candidate may be
deemed a reportable political communication by the organization. Such
activity therefore would bring the organization within the scope of the
reporting and contribution limit requirements of the Campaign Reporting Act,
and accordingly place any candidates or officeholders participating in the
organization in possible jecpardy of a Section %h violation; see H.J.A C.
19:25-10.10(b) .

Question 2

In regard to the possible application of the Legislative Activities
Disclosure Act, the Cemmission concludes that nothing contained in the
Legislative Activities Disclosure Act provides that an organization
established or operated by elected legislators to solicit funds and conduct
lobbying is exempt from the requirements of that Act. No further statement on
the possible applicability of this Act can be undertaken in the absence of a
more specific fact record and inquiry. The Commission notes, although it has
not been directly raised, that the statutory exemption for the acts of an
officer of the State in carrying out the duties of his or her public office
(see N.J.S5.A. 52:13C-27b) does not appear applicable to this propesed
cerganization because the establishment and operation of such a lobbying
organization is not viewed by the Commission as within the ordinary scope of
the duties of a legislator as contemplated by that statute.

The Commission also wishes teo note that it has no jurisdiction to
determine whether or not the Conflicts of Interest Law (see N.J.S5.A. 52:13D-12
et seq.} or the Legislative Code of Ethics may have any pessible application
in regard to legislators establishing or participating in the proposed
organization, and therefore any inquiry concerning these provisions should be
directed to the Office of Legislative Services and the Joint Legislative
Committee on Ethical Standards.

Question 3

You have also asked whether or not funds solicited by the proposed
organization could be deemed as reportable "gifts" pursuant to the Candidate
Personal Financial Disclosure Act. As defined by that statute, a gift is
money or any other thing of value, other than income, received by a
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gubernatorial or legislative candidate; see N.J.S.A. 19:44B-1a. While therec
is some ambiguity in the statement that the organization may solicit funds "by
or on behalf of a lepgislateor,” it appears that what is intended is that all
funds will be payable to the organization, deposited in the organization's
bank account, and applied for the use of the organization. 1In the absence of
gsome personal financial interest of a gubernatorial or legislative candidate
in the operations of the crganization, and none appears in the facts
submitted, the Commission concludes that the candidate has not "received"
money or any other thing of value within the meaning of the statute, and

therefore donations received by the organization are not reportable gifts to
the candidate under the Act,

Thank you for this inquiry.
Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

By: /}%Eé?oﬂ

Gregory E.
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