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Advisory Opinion 01-1996 (Reconsideration)
Dear Mr. Sheridan:

The Commission has considered your request on behalf of the New
Jersey Republican State Committee (hereafter, RSC) that its advisory opinion
letter dated January 17, 1996, be reconsidered in the light of the amplified
fact record provided by the RSC, and the Commission has directed me to issue
this response amending that advisory copinion letter. You have submitted a
letter dated February 9, 1996, from Evan Fenten, Deloitte & Touche Consulting
Group, with supporting attachments, which letter and attachments document the
RSC procedures for depositing a check conveying funds to be divided between
federal and State election purposes. That letter and attachments are hereby
incorporated in the fact record of this request, and are attached,

The Commission amends its Jamuary 17, 1996, advisory opinion to
permit the RSC to receive and accept a contribution made by check or other
written instrument (hereafter referred to collectively as "check™) and to
allocate or divide the proceeds between an account established for federal
election activity pursuant to the Federal Election Campaigns Act, 2 U,§,C. 431
et seq., <(hereafter, FECA), and a bank account established pursuant to the
New Jersey Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act, N,J,5.A.
19:444-1 et seq., (hereafter, the Reporting Act), previding the following
restrictions are observed:

1. The RSC provide notice in its fundraising solicitations that the
proceeds of contributions made by check payable te the RSC may be divided or
allocated by the RSC between its FECA account and State account, and the
notice must state the formula or methodology that will be used by the RSC in
making the allocation. The joint fundraising notice required under the FECA
is sufficient for this purpese; see 11 CFR 102.17(c)(2).

2. The RSC obtain prior to deposit and allocation of the proceeds
between federal and State accounts an acknowledgment signed by the contributor
that the contributor is aware that the RSC may allocate the proceeds of the
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contributor’s check, and the contributor has no cobjection. In the event that
a signed contributor acknowledgment does not accompany a check to be allocated
between federal and State accounts of the RSC, the RSC may deposit and divide
the proceeds subject to the condition that within 30 days a signed contributor
acknowledgment is received stating that the contributor had given verbal or
other authorization prior to the allocated deposit being made (see text of
Candace L. Straight letter, attachment No. 1 to Mr. Fenton's letter}. In the
event no signed contributor acknowledgment is received within 30 days of
deposit and allocation, the proceeds allocated to the State account must be
returned to the contributor within 48 hours of the expiration of the 30-day
period.

3. The RSC make and maintain records as set forth in the letter and
attachments of Evan Fenton, Deloitte & Touche Consulting Group, dated February
9, 199%96. However, in addition to those records, the deposit slip set forth as
item 3A must contain the full name of the contributeor, and the check number
(item 2).

4., The RSC shall use for the purposes of establishing the date on
which the contribution is received by it under the Reporting Act the date on
which the check conveying the proceeds for the State account is received by
the RSC {(see N.J.A.C. 19:25-6.1(b}), not the date on which the check is
negotiated and the deposit into the State account occurs,

3. The RSC shall use for the purposes of establishing the amount of
the contribution received under the Reporting Act, the amount deposited into
the State account, not the amount of the check conveying proceeds to be
allocated between FECA and State accounts.

6. The RSC shall consent to an examination by the Commission of
records pertinent to any FECA account it establishes as the Commission
determines is necessary in order to examine the receipt of any check the
proceeds of which have been allocated to FECA and State accounts of the RSC.

7. Nothing contained in this opinion shall be construed as
permitting the RSC to receive any contribution or aggregate contributions from
a contributor which total an amount in excess of the contribution limits
established by the Reporting Act.

This opinion, and the procedures approved by it, are applicable only
tc allocations made between FECA and State accounts maintained by the RSC.

Discussion

In granting reconsideration, the Commisslon has reviewed the audit
material submitted by the RSC and believes it to be satisfactory for the
purposes of monitoring compliance with reporting and centribution limit
requirements of the Reporting Act, except that the deposit slip (Item 3A) used
for the State account must itemize each deposit by giving the full name of the
contributor and check number of the check from which the proceeds are derived.

The Commission has been advised by the RSC that fundraising for both
federal and State purposes is a wide-spread practice, reflected in part by the
fact that federal law contemplates organizations, including policical party
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committees, financing both federal and non-federal election fundraising
activity (see 11 CFR 102.5), and has established considerable regulatory
controls over transfers between such accounts; see 11 CFR 106.5, establishing
rules for allocation of expenses between federal and non-federal activities by
party committees., The Reporting Act is silent concerning joint State and
federal fundraising by an organization, and is silent concerning allocation of
expenses between State and federal election accounts. Under these
circumstances, and since the audit issues and contributor protection concerns
have been addressed by the RSC, the Commission grants the relief requested
herein, subject to the restrictions stated above.

Thank vou for this inquiry.
Very truly yours,
ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

By: /Q"-w«, E. /O“;}?/*

Gregory E. Nagy

ADO196.2
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Advisory Opinion No. 01-1996
Dear Mr. Sheridan:

The Commission has considered your request for an advisory opinion
submitted on behalf of the New Jersey Republican State Committee (RSC), and
has directed me to issue this response. You have asked the Commission to
review the RSC's procedures for depositing checks conveying contributions uged
for both federal and State election purposes. As the Commission perceives the
issues raised by this request, the Commissicn must consider whether or not
pursuant to the Campaign Contributieons and Expenditures Reporting Act,
N.J.S.A. 19:44A-] et seq. (hereafter, the Reporting Act) contribution checks
which will in whole or in part be used for State election purposes may bhe
deposited In an account not established pursuant to the Reporting Act, and may
be accepted in amounts in excess of the contribution limits provided by the
Reporting Act.

Submitted Facts

You write that the RSC is registered with both the LElection Law
Enforcement Commission (ELEC) and the Federal Election Commission (FEC) as a
pelitical party committee, and has established two separate checking accounts:
one for federal and the other for State centributions. Reports for the
federal account are filed with the FEC, and reports for the State account with
ELEC. According to the RSC’'s Form R-3 Quarterly Report filed on October 16,
1995, cthe RSC is maintaining four separate bank accouuts. While your letter
does not specify to which of these accounts you are referring, the Commission
presumes for the purpeses of this opinion request that it is all four
accounts for which State reports are being filed by the RS5C that are
collectively being referred to as the account maintained "...for contributions
raised in accordance with state law" (hereinafter, State account). Further,
the Commission infers that the reference to an account "...exclusively used
for contributions raised in conformity with fedeval law..." is a reference to
an account that is not currently registered with or filing reports with ELEC
fhereinafteyr, federal account).
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Your letter states that upon receiving a contribution from an
individual, the RSC deposits a sum in its federal account up to the allowable
contribution limit under federal law, and deposits the remainder in its State
account up to the allowable aggregate contribution limit of $25,000 per
individual per calendar year. The precise details of the deposit procedure
are not provided in the letter, although you necte that in regard to any
contribution in excess of federal contribution limits, the federal account
deposit is made "by a separate deposit slip® and that the State deposit is
similarly made "by separate deposit slip.” For the purposes of this opinion,
the Commission presumes that the following practice is being described: Upon
receipt of a single check or other written financial instrument payable to the
RSC in an amount that is in excess of the federal contribution limit (that is,
in excess of $5,000 from an individual in a calendar year), the RSC endorses
or otherwise negotiates the check or instrument and prepares two deposit
slips, one for the federal account and the other for the State account. The
banking institution at which the check or instrument is negotiated then
divides the proceeds between the two accounts In accordance with the
instructions on the deposit slips. The deposit slip instructions prepared by
the RSC for the State account are in conformity with the contribution limit
pertinent te an individual contributing to a State political party committee,
that is the contribution cannot result in an aggregate contribution from the
individual in excess of 525,000 in a calendar year, see N.J.S.A. 19:44A-11.4.

You state further that solicitations made by the RSC for
contributions advise contributers that their contributions may be divided
between federal and State accounts toe bring them within respective
contribution limits. Finally, you have represented that the funds in the
federal and State accounts are not commingled.

Commission Response

For the reasons stated below, the Commission hereby advises as
follows:

1. A check or other written imstrument conveying any funds to the
RSC for New Jersey election purposes constitutes "funds received as
contributions” as that phrase is used in N.J.5.A., 19:44A-12, and therefore the
check or written instrument must be deposited and negotiated inte an account
established pursuant to the Reporting Act.

2. A check or other written instrument received for State eclection
purposes and conveying a countribution to the RSC in excess of the applicable
contribuction limit for a State pelitical party committee provided at K.J.S.A.
19:444-11.4 may be accepted and deposited only if the excess contribution
amount is returned to the contributor pursuant toe the procedure set forth in
Commission Regulation N J . A.C. 19:25-11.8, Return of excessive contrihutions.

3. The Commission, without expressing any opinion concerning
application of the Federal Elections Campaign Act, 2 U.S.C. 431 et seq.,
observes that funds received by a State political party committee for federal
candidates exclusively are not subject to the Reporting Act, and therefore
establishment of a separate account to recelve such federal contributions is

net vielative of the Reporting Act.
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Discussion

The Reporting Act requires that the organizational treasurer of a
political party committee must make "...a written record of all funds which he
receives as contributions..." to the political party committee, see N.J.S5.A.
19:44A-12. In pertinent part, that statute, as amended by Chapter 178 of the
Laws of 1995, further provides as follows: "All funds so received shall be
deposited by the campaign or organizational treasurer...in a campaign
depesitory cof the ... political party committee... no later than the tenth
calendar day following receipt of such funds; except that ...." The exception
pertains to a transfer of contributed funds to another candidate or committee
without deposit by the recipient committee. As the Commission reads the
statute, the non-deposit transfer exception applies only when the check or
written instrument (or currency in the event the amount is neo more than
$200.00; see N.J.S. A, 19:44A-11) is transferred to another candidate oy
committee established under the Reporting Act. Therefore, the exception has
no application to transactions of a political party committee between bank
accounts it maintains that are subject to State or federal reporting.

The Commission reads the text of Section 12 of the Reporting Act
which provides that "{A)1ll funds so received shall be deposited ..." to refer
to the check or written instrument conveying a contribution intended for State
election purpose. Therefore, the check or instrument conveying any funds for
use in a State election must be deposited in an account established by the
recipient candidate cor committee pursuant to the Reporting Act. The flaw in
the procedure posited by the RSC is that the entire proceeds of that check or
instrument generated by its negotiation are not deposited in an account
subject to the Reporting Act.

The absence of the deposit cf a check or written instrument in an
account established under the Reporting Act possibly compromises the
Commission's ability te conduct an audit, if that necessity should arise. For
example, division of the proceeds of & negotiated check between an account
subject to the Reporting Act and another account not subject to the Reporting
Act could conceivably hinder reconciliation of a negotiated check with the
balance statement for the account.

Commission regulations require that a contribution subject to the
Reporting Act be deposited in an account established by the recipient and
subject to the Reporting Act; see N.J.A.C. 19:25-6.1. The Commission
concludes that the above regulation must be understoocd to mesn that a check or
other written instrument conveying a contribution be nepotiated into such an
account. The only exception to the deposit rule concerns the transfer
provisions that the Commission has previously noted are not applicable for the
reasons discussed gbove (see N.J A.C. 19:25-6.2).

Receipt of & check or instrument in sn amount in cxcess of an
applicable contribution limit constitutes receipt of an excessive

contribution, an event poverned by N_J.A.C. 19:25-11.8. Subsection {a) of
that regulation provides that the treasurer of the filing entity "...shall
return that portion of the contvibution which exceeds the contributlion limic
to the contributor within 48 hours of such receipt.. .." Tmplicit in that

instruction iz the assumption that the check or Instrument hss been nepotiated
inte a bank account established under the Reporting Act. Further, the
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repulation reguires that a record be made of the transaction, and that record
must include photocopies of the check or written instrument conveying the
contribution, and of the refund check issued by the entity to the contributor
fer the amount in excess of the applicable limit; see paragraphs & and 7 of
Section 11.8(a). As the Commission understands it, the procedures proposed by
the RSC in this request do not conform to the requirements of that regulation
in two respects: the amount of the contribution in excess of the applicable
limit is not returned to the contributor, and no refund check from the
recipient entity is prepared or delivered to the contributor for the excess
amount.

In your letter, you have observed that there are different
contribution limits for individuals contributing to party committees under
federal and State law, and that federal law must supercede State law if there
is any contradiction or overlap. While these propositions may be correct, the
Commission is unaware of any conflict or overlap created by the result in this
opinion. The conclusion that the law of this State compels checks or written
instruments conveying contributions subject to the Reporting Act to he
negotiated and deposited Into a bank account established pursuant to the
Reporting Act does not implicate the Federal Election Campaigns Act in any way
that 1s apparent to the Commission. Further, any suggestion that the
Commission can express an opinion concerning the propriety of an aggregate
State and federal contribution limit of $30,000 for an individual contributing
to a political party committee must be declined because that opinion would
necessarily require the Commission to interpret federal law and accordingly be
beyond the Commission's jurisdictional authority. However, the Commissicn
is unaware of any requirement or restriction in the Reporting Act which
prohibits receipt by the RSC of a separate check or instrument conveying a
contribution restricted to federal election activiey.

Thank you for this request, and your interest in the work of the
Commission.

Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSTON

)gj S

W S
Gregory~E.UNagy v

ACD196.1tr



