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William J. DiDonato
Waterford Township Committee
442 Fifth Street

Atco, New Jersey 08004

Advisory Opinion 04-1995

Dear Mr. DiDonato:

The Commission has directed me to issue this response to your
request for an advisory opinion concerning permissible uses of candidate funds
pursuant to the New Jersey Campaign Contributions and Expenditures Reporting
Act, N.J.S.A. 19:44A-1 et seq. (hereafter, the Act).

SUBMITTED FACTS

You write that you are an elected member of the township committee
in Waterford Township, Camden County, and currently maintain a candidate
committee with a balance of unexpended campaign contributions. Specifically,
the Commission notes that on November 28, 1994, you filed a 20-day post
election report on behalf of your 1994 general election candidate committee,

which report indicated a closing balance of $6,392.34. No further reports have
been filed since that date.

You ask if you may use the funds in this account to pay expenses you
anticipate incurring in connection with seeking county political party
committee office. The Commission notes that the members of the county

committees of the political parties are selected annually at the primary for
the general election, see N.J.S.A. 19:5-3.

COMMISSION RESPONSE

For the reasons set forth below, the Commission concludes that
contributions received by a candidate committee pursuant to the Act cannot be
spent for the purpose of paying expenses incurred in your effort to seek a
political party office.
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Amendments to the Reporting Act enacted into law in 1993 at N.J.S.A.
19:44A-11.2 (hereafter, Section 11.2) provide, in pertinent part, as follows:

a. All contributions received by a candidate, candidate committee, a
joint candidates committee or a legislative leadership committee

shall be used only for the following purposes:

(1) the payment of campaign expenses;

(3) transmittal to another candidate, candidate committee, or
joint candidates committee, or to a political committee,
continuing political committee, legislative leadership
committee, or political party committee, for the lawful use by
such other candidate or committee;

(6) the payment of ordinary and necessary expenses of holding
public office.

As used in this subsection, ‘campaign expenses’ means any expense
incurred or expenditure made by a candidate, candidate committee,
joint candidates committee or legislative leadership committee for
the purpose of paying for or leasing items or services used in
connection with an election campaign, other than those items or
services which may reasonably be considered to be for the personal
use of the candidate, any person associated with the candidate or
any of the members of the legislative leadership committee."
(emphasis added).

Section 11.2 contemplates that contributions received by candidate
committees under the Act be applied for campaign or office holding expenses
that arise out of elected public offices that are subject to the jurisdiction
of the Act. The term "candidate" means, in pertinent part, an individual
seeking election to a public office of the State or of a county, municipality
or school district at an election, "except that the term shall not include an
individual seeking party office;" see N.J.S.A. 19:44A-3c. The term "election"
is defined at N.J.S.A. 19:44A-3e to mean any election over which the
Commission has jurisdiction pursuant to N.J.S.A. 19:44A-4, which in turn
provides that the provisions of the Act shall apply: "d. (I)n any election for
any public office of the State or any political subdivision thereof; provided,
however, that this act shall not...apply to elections for party office."

Persons seeking election to political party offices are not subject
to the reporting requirements of the Act, with the exception that they must
make written notification to candidates on whose behalf they make or authorize
expenditures, see N.J.S.A. 19:44A-8a(2).

Persons seeking political party office are not within the definition
of the term "candidates"™ under the Act, and therefore are almost entirely
excluded from the Act’s reporting and contribution limit requirements.
Therefore, Section 11.2 cannot be construed to mean that contributions
received by a person in the capacity of a candidate subject to the Act can be
expended for expenses arising out of that person's pursuit of a political
party office, which is not subject to the Act. Since Section 11.2 does not
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contain any express authority for such expenditures, contributions received
pursuant to the Act cannot be expended by a candidate committee to pay for the
candidate’s pursuit of political party office.

Thank you for your inquiry, and your interest in the work of the
Commission.

Very truly yours,

ELECTION 1AW ENFORCEMENT COMMISSION
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