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Andrew G. Hodulik

Hodulik & Morrison, P.A.

19 South First Avenue

P. 0. Box 1450

Highland Park, New Jersey 08904

Advisory Opinion No. 12-1993

Dear Mr. Hodulik:

The Commission has directed me to issue the follewing response to
your recent request for an advisory opinion. You have asked if donations of
cash made for the purpose of conducting a reception for the swearing-in of an
clected public officeholder, specifically Middlesex County Freeholder-Elect
David B. Crabiel, are subject to the reporting and contribution limit
requirements of the Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act,
N.J.S5.4. 19:44A-]1 et seq. (hereafter, the Act). For the reasons stated below,
the Commissicon holds that such donations made for the purpocses you describe
are subject to the provisions of the Act.

Yeu have written that Freeholder-Elect Crabiel, who was elected in
the November 2, 1993 general election, will be sworn into office in a cerecmony
that will be followed by a reception. Funds necessary to pay for the expense
of the ceremony and reception will be solicited, but there will not be any
ticket sales or other admission fee for attending the swearing-in or
reception. All funds collected will be applied for the costs of the ceremony
or the reception. Although you do not so state expressly, the Commission
understands as part of your fact record that under no circumstances will any
donated funds be deposited in a campaign account or, applied for any
candidate-related purpose of Mr. Crabiel or any other candidate or reporting
entity,

The Act defines the term "contributions" te include all transfers of
money or other thing of value to any "candidate," or "candidate committee,"
see N.J.S.A. 19:44A-3(d), as amended by P.L. 1993, c¢. 65, sect. 2. A
"candidate" is defined at N.J.S.A. 19:44A-3(c) as follows:
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*"The term ‘candidate’ means: (1) an individual seeking
election to a public office of the State or of a
county, municipality or school district at an election;

and (2) an individual who shall have been elected
or failed of election to an office, for which he sought
election and who receives contributions and makes
expenditures for any of the purposes authorized by
section 17 of P.L, 1993, ¢. 65 during the period of his
service in that office" (emphasis added).

This definition includes within its scope an elected officeholder
who is receiving funds for any of the purposes set forth in the cited statute
(that is, section 17 of P. L. 1993, c¢. 63). The text of Section 17 therefore
becomes critical to the response to the questicon you have presented. If
Section 17 autheorizes an elected officeholder te expend campaign funds for the
purpose of paying for ceremonies and a reception in connection with taking an
oath for the public office to which the officeholder was elected, funds
collected for that purpose are subject to the provisions of the Act.

Secticen 17(a) sets forth the permissible purposes for which campaign
funds may be applied. Among these permitted purposes is spending campaign
funds for: "... the payment of ordinary and necessary expenses of holding
public office," see subsection 6 of Section 17(a). No statutory definition is
provided for the term "ordinary and necessary expenses of holding public
office."

The Commission is satisfied that expenses associated with the
swearing- in ceremonies of an elected public officeholder fall within the
statutory term "ordinary and necessary expenses of holding public office." It
is a customary practice for many elected public officials to celebrate the
occasion of their assuming the duties of public office. Conducting such a
celebration may have a beneficial governmental and social impact, and an
elected officeholder should not be precluded by any overly-restrictive reading
of the term "ordinary and necessary" from using campaign funds for such an
officeholding activity. If the Commission were to rule that expenses of such
ceremonies were not "ordinary and necessary," campaign funds could not be used
to pay for them because the use would not be permissible under Section 17.

The Commission is further persuaded that permitting persons to
provide donations to an elected officeholder without subjecting those
donations to the reporting and contribution limit provisions of the Act raises
a substantial risk of undue influence over that officeholder. Such donations
are as potentially influential as are actual contributions teo be used for
campalign purposes and in the Commission's view there is no reason to treat
them differently for reporting or contribution limit purposes. In any event,
the Commission believes that if the Legislature intended for inaugural
celebratory donations to be treated differently from campaign contributions,
the Act would have contained specific directions te that effect, as was done
for gubernatorial inaugural events, see N.J.S.A. 19:444-18.1.
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The Commission therefore concludes that contributions received by an
officeholder for the purpese you describe, including any made by the
cfficeholder from personal assets, must be deposited in the candidate
committee account and must be reported pursuant to the Act. All contributions
are subject to the contribution limits in the Act, except any contribution
made by the officeholder; see P.L. 1993, ¢.65, section 18{a).

Thank you for your inquiry.
Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

By: %"’ﬁffﬁ - Mfﬁ"/

GREGORY E. NAGY
Legal Director
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