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Advisory Opinion 11-1993

Dear Mr. Cole:

The Commission has directed me to issue this response to your recent
request for an advisory opinion. You have asked three questions concerning
postelection fundraising and spending by People for Whitman (hereafter, PFW)
the 1993 general election campaign committee of publicly-financed
gubernatorial candidate Christine Todd Whitman. This committee is incurring
unanticipated legal and accounting fees associated with its defense of
postelection proceedings and litigation; see In the Matter of Democratic
National Committee v, Republican Nationmal Committee (New Jersey District
Court, No. 93-4992), The litigation appears to raise issues which concern
campaign reporting by the Whitman campaign.

You have first asked whether or not PFW may continue to raise and
spend funds in a postelection setting to pay legal and other fees arising from
the postelection litigation and preoceedings. Questions councerning
postelection spending by a publicly-financed gubernatorial campaign arise
because Commission regulations require that such spending be limited to two
categories of expenditures: satisfaction of outstanding obligations for
appropriate campaipgn expenses occurred on or before the date of the election
and payment of reasonable and necessary costs of closing the campaign; see
N.J.A.C. 19:25-15.47(b). Costs associated with litigation are not
specifically enumerated among the permissible postelection uses of
gubernatorial campalgn funds.

The Commission finds that PFW may continue to solicit contributions
in the postelection setting, but that all contributions raised must observe
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the 51,800 contribution limit for a publicly-financed 1993 gubernatorial
general election candidate. Postelection receipt of contributions by a
publicly-financed gubernatorial general election campaign is permitted by
Commission regulations as long as compliance with the $1,800 centribution
limit for the 1993 general election is observed; see N.J.A.G. 19:25-15.45, 1In
Advisory Opinion No. 47-1981, the Commission was asked if a publicly-financed
gubernatorial candidate could raise funds in a postelecticn setting te retire
campaign debts, The Commission responded that funds could be ralsed as long
as compliance with the contribution limit (then $800) was maintained.
Therefore, the Commission concludes that as long as centributions received by
PFW are monitored for compliance with the $1,800 contribution limit and other
reporting requirements of the Act, receipt of contributions by PFW in a
postelection setting is permissible.

You have further inquired whether PFW funds may be expended in a
postelection setting to pay for costs associated with litigation and related
proceedings, and whether those expenditures are to be counted toward the 1993
general election §5.9 million expenditure limit of a publicly-financed
gubernatorial candidate. The Commission believes that such disbursements are
permissible as long as the litigation and proceedings have some reasonable
nexus to the candidacy or reporting requirements applicable to the 1993
general election campaign of Christine Todd Whitman,

Publicly-financed gubernatorial campaigns are permitted to retain
funds for six months after an election to liquidate the obligations of a
campaipgn; see N.J.S.A. 19:44A-35¢. All funds remaining must then be returned
to the State. N.J.A.C. 19:25-15.47(b) therefore restricts postelection
spending by a publicly-financed gubernatorial campaign to disbursements for
the payment of obligations entered into on or before the election date or for
the payment of reasonable and necessary costs to close the campaign. However,
neither the statute nor the regulation contemplated the campaign-related
postelection expenses which form the basis of your inquiry. Historically, the
Commission has permitted a publicly-financed gubernatorial campaign to retain
funds sufficient to pay legal fees and court costs arising out of unexpected
postelection litigation even after the expiration of the six-menth period.
For example, the 1985 gubernatorial general election campaign of Peter Shapiro
asked for and received Commission approval to retain funds beyond the six-
month, statutory return period to pay costs associated with defense of a
lawsuit brought by a vendor against the campaign.

The Commission further finds that the disbursements by PFW to pay
the costs of the pestelection litigation and proceedings you have described do
not count toward the $5.9 million expenditure limit which PFW is required to
observe as a condition of its receipt of 1993 general election public matching
funds. As long as the litigation is related to or arises from allegations
concerning cempliance by PFW with the campaign reporting obligations imposed
upon the Whitman 1993 gubernatorial general election campaign by the New
Jersey Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act (N.J.S.A. 1%9:44A-
1, et seg), the Commission believes that the $5.9 million expenditure limit is
inapplicable; see N.J.A.C. 19:25-15.26.

You have next asked whether PFW may deposit into its campaign bank
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account contribution checks received more than ten days ago. The Reporting
Act specifically requires that all contributions to a campaign be deposited
into a campaign account no later than the tenth day after receipt by a
candidate; see N.J.S5 . A. 19:44A-9. You have stated that certain contributions
received by PFW were intended to be returned to the contributors. However,
you have indicated that they are apparently now needed to meet the costs
associated with the defense in the postelection litigation and proceedings
described above. You therefore seek Commission approval for PFW to deposit
the contributions into the PFW matching fund account on a date later than the
tenth day after their receipt.

Literal) application of N,J.S A, 19:44A-9 to the facts you have
presented would require that PFW return the contributions which have not been
timely deposited., PFW would, however, be permitted to once again solicit the
same contribution amounts. Under the unique circumstances presented by the
postelection litigation, the Commission concludes that the salutory purposes
of the statute requiring deposit of contributions within ten days are not
frustrated by permitting PFW to deposit those specific contribution checks
more than ten days after their receipt.

The Commission understands that the legislative purpose which
underlies N.J.S5.A, 19:44A-9 is to ensure that all contributions to a candidate
are properly deposited and timely reported. However, PFW could not reasonably
have foreseen prior to the date of the 1993 general election the need for
funds sufficlent to meet the unanticipated postelection litigation expenses it
now faces. As a publicly-financed gubernatorial campaign, PFW knew that its
spending was limited by the $5.9 million 1993 general election expenditure
ceiling. At the time of its receipt of these contributions, PFW therefore
understood that the $5.9 million limit would prevent its use of these
contributions, and PFW had no reason to believe that it would be permitted to
spend the additional campaign contributions. Therefore, its intent to return
contributions without negotiating or depositing them was reasonable in these
circumstances. The Commission therefore waives the ten-day deposit rule as it
applies to the specific contributions which form the basis of your inquiry,

provided the contributions are deposited within 10 days of receipt of this
opinion,

In your final question, you have asked whether "lawyers, law firms,
accountants and accounting firms" may make "in-kind" contributions of their
professional services to PFW in relation to the postelection litigation and
proceedings if those professional corporations or individual professionals or
partners have already made maximum $1,800 contributions te PFW in the 1993
general election.

The Reporting Act, and Commission regulations promulgated pursuant
to it, provide a framework for analysis of the contribution limit question you
have. The statute and regulations permit each contributor to make a
contribution or contributions to a 1993 gubernatorial candidate in an amount
not to exceed $1,800 in the aggregate; see N.J.S5.A, 19:44A-29 and N.J.A.C.
19:25-15.12(a).

Where an individual provides voluntary uncompensated personal
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services to a campaign, including legal and accounting services, those
services are not cconsidered contributions for the purposes of the Act and the
services do not ccunt in a calculation of the contribution limit applicable to
the contributor; see N.J.S.A, 19:44A-3(f) and N.J. A C. 19:25-11.5(c¢c).
Therefore, in Advisory Opinion No. 14-1984 {copy enclosed), the Commission
held that professional services performed by an individual on a voluntary
basis are not reportable contributions, but those services performed by non-
volunteering, compensated attorneys or accountants or other persons
compensated by a contributing professional are "paid personal services” under
the statute and must be reported as contributions and are subject to the
contribution limit; see Advisory Opinion No. 14-1984.

The Commission therefore similarly concludes that if professional
legal, accounting, or support services are provided as "in-kind" contributions
to PFW in connection with postelection litigation or proceedings, that is such
services are not voluntarily provided, the value of those services must be
counted as contributions to PFW subject to the $1,800 contribution limit.

Under the Act and Commission regulations, a corporation, including a
professional corporation, is considered a contributor. Therefore, each legal
or accounting firm which is a corporation may contribute no more than the
$1,800 maximum contribution permitted to a 1993 gubernatorial general election
candidate. Commission regulations require that centributions to a
gubernatorial candidate from a partnership entity must be counted toward the
$1,800 contribution limit of an individual partner; see N.J.A.C. 19:25.
15.15(c). Therefore, if an "in-kind" contribution of non-voluntary services
is provided to PFW by a law firm or accounting firm which is a partnership,
the contribution must be attributed to a partner or partners who have not
already made a maximum $1,800 contribution.

Thank you for your inquiry.
Very truly yours,

NEW JERSEY ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

o SO Meacar

NEDDA/GOLD MASSAR
Depzty Legal Director
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