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Advisory Opinion 10-1993

Dear Mr. Musser:

The Commission has directed me to issue the following response to
your request on behalf of Inaugural Committee '94 for an advisory opinion.
You have asked several questions concerning the reporting obligations and
restrictions that are imposed upon this entity as the pubernatorial inaugural
fund-raising committee on behalf of Governor-elect Christine Todd Whitman.
Specifically, you have asked whether Inaugural Committee ‘94 may accept loans
from the New Jersey Republican State Committee (RSC) in excess of the $500
inaugural contribution limit, and if the committee can ultimately turn over
its proceeds without restrietion to the RSC at the conclusion of its inaugural
activities.

Applicable Statutes and Regulations

The term "pubernatorial inaugural fund-raising event" is defined by
the Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act (hereafter, the Act)
at N.J.8. A, 19:44A-18.1 as a fund-raising event conducted after the date of
the general election until a date fifteen days after the date of the
inauguration (that is, February 2, 1993). The definition includes an event
sponsored by an inaugural committee, the State political party committee
representing the party of the Governor-elect, or any other person, and an
event at which the Governor-elect is a prominent participant, or an event for
which the solicitations of contributions include the name of the Governor-
elect in prominent display. However, if the event is sponsored by a charity,
and the contributions are payable to the charity directly, the fundraiser is
exempted from the statutory definition and therefore there are no reporting
requirements, see N.J.S5.A. 19:44A-18 1(b).

No person may contribute in the aggregate more than $500 to all
"gubernatorial inaugural fund-raising events," see N.J.8. 4. 19:44A-18.1(a).
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The sponsor of such an event must make a report to the Commission of
contributions and expenditures within 45 days after it has been conducted, see
N.J.5.A. 19:44A-18.1(c). Further, under ELEC regulations, the sponscr must
continue to report every 60 days thereafter until all obligations are

liquidated and the gubernatorial inaugural account is closed, see N.J.A&.C.
19:25-15.59,

Comprehensive amendments made to the Act in early 1993, which
included contribution limits applicable to contributions made to State
political party committees, did not change any of the statutory provisions of
N.J.S.A. 19:44A-18.1, see P.L. 1993, c. 65.

Historically, inaugural committees have frequently been closely
associated with the State political party committee of the Governor-elect.
For example, in 1986 the inaugural committee for Governor Kean received
approximately $10,000 in start-up leans from the RSC, and at the conclusion of
the inaugural event activities proceeds of some $20,000 were turned over to
the RSC. 1In 1990, the Democratic State Committee made start-up loans totaling
some $275,000 to the inaupural committee established on behalf of Governor
Florio, and the inaugural committee repaid those leans, plus interest.

Questions Presented

1. TInaugural Committee '94 asks whether it will be treated for
reporting and contribution limit purposes as a political committee, continuing
political committee, political party committee, joint candidates committee,
legislative leadership committee, or some other type of committee.

The terms Ypolitical committee," "continuing political committee,"
"political party committee," "joint candidates committee," and "legislative
leadership committee," are all specifically defined in the Act, see N.J.S.A.
19:44A-3, as amended by P.L. 1993, c. 65, sec. 1. None of them are applicable
to a "gubernatorial inaugural fund-raising event" because these entities are
subject to filing requirements and various contribution limit restrictions
that are established in terms of aiding or promoting candidates or public
questions in elections. For example, a "pelitical committee" files campaign
reports on a schedule predicated on the date of a specific electicen, that is
29 days before an election, 1l days before an election, and 20 days after an
election ( see N, J.S.A. 19:44A-8(a)). Contribution limits are determined on a
"per election" basis, see P.L. 1993, c¢. 65, sec. 18. These statutory
requirements cannot be applied to an entity that exists for the inauguration
of a Governor, rather than the election of a candidate.

In sum, the applicable statutory reporting and contribution limit

provisions for a “"gubernatorial inaugural fund-raising event" arise out of
N.J.S.A 19:44A-18.1 only.

2. The Inaugural Committee ‘94 asks whether it may accept a loan
from the RSC. Presumably, this loan would be more than $500.00.

The Commission agrees that Inaugural Committee '94 may accept a loan
in excess of §500.00 from the RSC.
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The statutory text concerning the limit on the amount that may be
contributed to inaugural fund-raising events provides: "No person, candidate
or political committee, otherwise eligible to make political contributions,
shall make any contribution or contributions for the purpose of any
gubernatorial inaugural fund-raising event or events in the aggregate in
excess of $500.00." N.J.S.A. 19:144a-18.1(a). The term "contribution" as
defined in the Act at N, J .5, A, 19:44A-3(d) includes "all loans.” Since a
State political party committee is not a "candidate" or a "political
committee,”™ the legal question presented is whether or not the term “person"
as used in the $500.00 contribution limit statute quoted above includes a
State political party committee.

The Commission is unable to discern any legislative intent to
restrict the amount of funds that a State political party committee may lend
te an inaugural event for the Governor-elect of that party. The interests of
both the State political party committee and the inaugural event appear co-
extensive: to support the pelitical party of the Governor-elect. Therefore,
there is no cognizable danger that the State committee could exercise undue
influence over the Govermnor-elect in the same sense that a contributing
"person” might, and therefore no public purpose to be served by restricting
any loan the State committee may extend to a gubernatorial inaugural event.

3. What amount of unspent funds may Inaugural Committee ‘94
transfer to the State political party committee after the conclusion of its
activities?

Inaugural Committee '94 may transfer the proceeds of its fund-
raising activities to the RSC without limitation.

The 1993 amendments teo the Act which established contribution limits
for various contributors do not reveal any legislative intent to limit the
amount that an inaugural event may contribute to a State political party
committee, see P.L. 1993, ¢. 65. The Commission recognizes that an individual
or a “"group" is restricted to a contribution of no more than $25,000 in a
calendar year to a State political party committee, see P.L. 1993, c. 65, sec.
18. However, the Commission deoes not read the term "group" as used in the
above-cited statute to include the statutorily defined entity, "gubernatorial
inaugural fund-raising event."

A pubernatorial inaugural event is not in the same posture as a
"group" of contributors who may be seeking to influence a candidate, or a
political party, by virtue of an unrestricted contribution. As has been
previously noted, the purposes of the inaugural event and the State political
party committee and the Governcor-elect are coextensive: to promote the
political party of the Governor-elect.

Further, a single contributor can contribute collectively to
gubernatorial inaugural events a sum that camnot exceed $500, see N.J.S5.A,
19:44A-18,1¢(a). Therefore, the inaugural event cannot be used as a conduit
for a large contributor seeking to pass substantial amounts of money exceeding
any contribution limit contained in the 1993 amendments to a State political
party committee,
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In sum, the Commission concludes that if the Act intended to limit
or otherwise restrict the amount of funds that a gubernatorial inaugural event
sponsotr could transfer to the State political party committee of a Governor-
elect, amendments to that effect would have been made to N.J.§.A, 19:44A-18.1
by the 1993 amendments (P.L. 1983, ¢. 65).

4. Must the Inaugural Committee '"94 report the cccupation and
employer of each contributor?

The requirement that the occupation and employer of a contributor be
reported is contained in the 1993 amendments which changed the way political
candidate committees, political committees and other committee entities must
repert contributions, see P.L. 1993, c¢. 65, sections 3 and 9. However, the
1993 amendments did not make any change to the reporting requirements in the
text of the inaugural event statute at N.J.5.A. 19:44A-18.1. Therefore, the
Commission concludes that there is no statutory obligation on an inaugural
event to report the occupation and employer of a contributor. However, in
view of the amendments made for other reporting entities, the Inaugural
Committee '94 is urged to report this information on a veluntary basis.

5. What reports must be filed by Inaugural Committee ‘94 after the
45-day report, post-event report required by the inaugural event statute?

Commission Regulation N.J.A.C. 19:25-15.59(d) requires that the
sponsor of a gubernatorial inaugural fund-raising event file reports and
certify their correctness every 60 days after the filing of the 45-day post-
event report required by the statute.

6. What amount may Inaugural Committee ‘94 contribute to charitable
organization?

Nothing contained in the Act or ELEC regulations limits the amount
that an inaugural event can contribute to a charity.

7. What involvement may Inaugural Committee '94 have in assisting a
charity in arranging and financing a fund-raising event which features the
Governor-elect if all proceeds of the event are paid directly to that charity?

Nothing contained in the Act or ELEC regulations limits the
invelvement that an inaugural event may undertake in assisting a charitable
organization in conducting a fund-raising event in which all the proceeds are
paid directly to that charitable organization.

Thank you fer your inquiry.
Very truly yours,
NEW JERSEY ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION
; P :
By vy i Pt

GREGORY E. NAGY v
lLegal Director
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