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New Jersey Republican State Committee
P. 0. Box 188

East Brunswick, New Jersey 08816

Re: Advisory Opinion No. 02-1993

Dear Mr. Gross:

The Commission has directed me to issue the following response to
your request for an advisory opinion. You have asked three questions
concerning the impact of proposed expenditure activity by the New Jersey
Republican State Committee (hereafter, the RSC) during the 1993 primary
election upon the contribution and expenditure limits of Republican publicly-
financed gubernatorial primary election candidates. For your reference
enclosed please find a copy of the unofficial text of Subchapter 16 of the
Commission Regulations ("Public Financing of Primary Election for Govermnor")
which contains all recently-adopted amendments.

1. You have asked whether a media campaign undertaken during the
primary election by the RSC independently of any gubernatorial candidate in
the 1993 primary election of the Republican party and containing the name of a
specific opposing party candidate for governor will affect the contribution
and expenditure limits of publicly-financed Republican 1993 gubernatorial
primary election candidates. You write that the media campaign may include
visual, audio, and printed communications. You have confirmed in a telephone
discussion that your first question is intended to deal with a media campaign
by the RSC which will be totally independent of the campaigns of the 1993
primary election Republican gubernatorial candidates. No gubernatorial
primary election candidate will exert any control over the media campaign, or
consent to its production and distribution. Further, you have indicated that
the media campaign will not be coordinated with any of the Republican
gubernatorial candidates.

The characteristics of an independent expenditure require that the
expenditure be made without the consent of, consultation with, or coordination
with any candidate; see N.,J.A.C. 19:25-16.29(a). Your first inquiry submits
that no Republican candidate for nomination for the office of Governor will
have any control over the expenditures contemplated by the RSC.
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Under these facts, independent expenditures made during the 1993
primary election without the consent of, consultation with, or coordination
with any gubernatorial primary election candidate, are constitutionally
protected free speech that may not be limited in total amount and may not be
treated as contributions to any candidate; see Friends of Tom Kean v. Election
Law_Enforcement Commission, 114 N.J. 33, 39-40 (1989), citing Buckley v.
Valeo, 424 U,S. 1 (1976), and Federal Election Commission v. National
Conservative Political Action Committee, 470 U.S. 480 (1985). Therefore, the
provisions of the Act and Commission regulations that limit a contribution to
a gubernatorial candidate cannot be applied to the independent expenditures by
the RSC which you have outlined. The fact that the expenditures will be made
by a political party committee does not affect the independent status of the
expenditures as long as they are not controlled in any way by any of the
candidates in the primary election.

Further, the Commission regulation which governs independent
expenditures in the context of a publicly-financed gubernatorial primary
election states that independent expenditures are not "deemed to be
expenditures within the meaning of Section 7 of the Act (N.J.S.A. 19:44A-7);"
see N.J.A.C. 19:25-16.29(a). Therefore, independent expenditures by the RSC
during the 1993 primary election which are undertaken without consent,
consultation or coordination with a publicly-financed candidate are by
definition not expenditures and therefore may not be allocated against the
primary election expenditure limit of any candidate; see Friends of Tom Kean,
supra.

In regard to reporting requirements, an independent expenditure by
the RSC for the media campaign which you have described is subject to all of
the disclosure and reporting requirements of the Act; see N.J.A.C. 19:25-
16.29. The Commission notes that the RSC files quarterly reports (Form R-3)
as a continuing political committee. Expenditures by the RSC for the
independent media campaign must therefore be reported as expenditures on the
quarterly reports filed by the RSC.

In addition to these reporting requirements, please note that
pursuant to N.J.A.C. 19:25-16.29(a) independent expenditures require the
filing by the RSC with its quarterly reports of a sworn statement on a form
provided by the Commission that the independent expenditures were made without
the cooperation or prior consent of, and without consultation with or at the
request or suggestion of the gubernatorial primary election candidate or
candidates intended to benefit from the expenditures; see enclosed form.
Also, please note that if the independent expenditure by the RSC is used to
purchase an advertisement, the advertisement must include a clear and
conspicuous statement that the advertisement is not authorized by any
candidate, and must state the name and address of the RSC; see N.J.A.C. 19:25-
16.29(b).

If the RSC undertakes the identical media campaign activity
discussed above after June 8, 1993, the date of the primary election, such
activity may be construed as a "political communication" on behalf of a
gubernatorial candidate in the 1993 general election; see N.J.A.C. 19:25-
11.10(b) (copy enclosed). Therefore, the contribution and expenditure limits
as well as reporting obligations may attach in the context of the 1993 general
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election, and the discussion above of independent expenditures in the primary
election would not apply.

2. You have asked whether the 1993 gubernatorial primary election
contribution and expenditure limits are applicable to expenditures by the RSC
for "fundraising efforts" and for the media campaign, discussed above, if
those expenditures are made during the 1993 primary election and are
coordinated with a Republican candidate or candidates for nomination to the
office of Governor. You have indicated that by "fundraising efforts," you
mean fundraising events such as cocktail parties which are accompanied by a
solicitation for contributions.

State political party committees are no longer prohibited from
making contributions to or spending on behalf of party candidates in New
Jersey primary elections; see Eu v. San Francigsco County Democratic Central
Committee, 489 U.S. 214 (1989), and New Jersey Republican State Committee Vv,
Del Tufo, et al, L-91-1645, Superior Court, Mercer County, April 12, 1991
(unpublished). As a result of these opinions, the Commission believes that
expenditures by the RSC made on behalf of and with the consent of a Republican
primary election candidate for governor are "in-kind" contributions to that
candidate and are subject to the 1993 primary election contribution and
expenditure limits; see N.J.A.C. 19:25-16.6(a) and N.J.A.C. 19:25-16.9(a)3.

The Commission therefore concludes that RSC expenditures, including
the fundraising event and media campaign expenditures you have described,
which are coordinated with a Republican primary election gubernatorial
candidate, are limited to no more than $1,800 of such items to that candidate
in the 1993 primary election.

As a continuing political committee filing quarterly reports with
the Commission pursuant to the Act, the RSC must report on its quarterly
reports all expenditures made on behalf of gubernatorial candidates. Further,
the RSC is required to provide written notice to a candidate within 48 hours
of any expenditure made on behalf of that candidate; see N.J.S.A. 19:44A-8(b)
and N.J.A.C. 19:25-10.4 (copy enclosed).

Commission Regulations provide an exemption from the contribution
and expenditure limits for certain campaign literature circulated to voters by
"direct mail" when issued by political party committees; see N.J.A,C. 19:25-
16.30(c). The "direct mail" literature must meet specific criteria regarding
the prominence of the gubernatorial candidate to be exempt from application of
the primary election contribution and expenditure limits.

With regard to expenditures for food and beverages by the RSC to
solicit contributions to a gubernatorial candidate, such expenditures would be
included in the RSC’s $1,800 contribution limit, but generally would not count
toward the candidate’'s expenditure limit. The specific requirements
concerning application of the primary election expenditure limit to such
expenditures are found at N.J.A.C, 19:25-16.27(a)3.

3. You have asked how the expenditures contemplated by the RSC are
to be allocated among the 1993 Republican gubernatorial primary election
candidates. The Commission notes that the issue of allocation to candidates
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has no application to your first question, which describes independent
expenditures by the RSC.

Where the expenditures by the RSC are coordinated with and therefore
not independent of a gubernatorial primary election candidate or candidates,
Commission regulations state that they must be valued for contribution
reporting and expenditure limit purposes by the reasonable commercial value of
the goods and services to the candidate; see N.J.A.C. 19:25-16.35. N.J.A.C.
19:25-16.35(b) specifically provides with regard to expenditures for the media
campaign you have described that:

The costs of a political communication as defined in
N.J.A.C. 19:25-11.10 which aids or promotes a candidate
for Governor, and is undertaken, made or circulated with
the cooperation or consent of the candidate, shall be
reported by the candidate in the same manner as the
receipt of any goods and services, and shall be valued
for the purposes of the contribution limit in N.J.A.C.
19:25-16.6 and the expenditure limit in N.J.A.C. 19:25-
16.9(a)3 in the same manner as any other contributed
goods or services.

In the absence of specific information concerning the actual value
of the expenditures contemplated by the RSC, the content of the media campaign
or communications, and the number and identities of the candidates benefitting
from the expenditures, the Commission is unable to provide further guidance
concerning allocation of the RSC expenditures.

The Commission thanks you for your inquiry.

Very truly yours,

ELECTION ILAW ENFORCEMENT COMMISSION

BY %/}W

NEDDX GOLD MASSAR
Diréctor of Public Financing
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