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November 20, 1992

George R. Gilmore, Chairman

Friends of Connors, Moran and Connors
Ten Allen Street

P. 0. Box 1540

Toms River, New Jersey 08754

Advisory Opinion Request 10-1992

Dear Mr. Gilmore:

The Commission has directed me to issue this response to your
request for an advisory opinion, received November 12, 1992. You have asked
whether Friends of Connors, Moran & Connors, a continuing political committee,
may use its funds to pay the cost of lunches consumed by legislators attending
political caucus meetings during a legislative session day without violating
the provisions of the Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act,
N.J.S.A. 19:44A-1 et seq., (hereafter, the Act), or the regulations
promulgated pursuant to the Act.

The Friends of Connors, Moran & Connors is a continuing political
committee filing quarterly reports (Form R-3) with the Commission. According
to its most recent quarterly report, the Friends of Connors, Moran & Connors
Committee as of September 30, 1992, had an available balance of $41,223.26.
For the purposes of this request, the Commission assumes that the Committee
has been established to aid or promote past or future candidacies of State
Senator Leonard T. Connors, Jr., State Representative Jeffrey Moran, and State
Representative Christopher J. Connors, all elected as representatives from the
9th Legislative District. All three State legislators are members of the
Republican political party, and as such participate in the legislative
caucuses conducted by their party on legislative session days. The Commission
has been advised that it is customary during such caucuses for the
participating legislators to eat lunch during the caucus. Further, although
the cost of such lunches has in the past been borne by the State, that is no
longer the case.

The Commission is satisfied that the reasonable cost of a luncheon
for a legislator participating in a political party caucus during a
legislative day may be paid by a continuing political committee maintained by
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or established on behalf of that legislator without violating the "personal
use" prohibition contained in Commission Regulation N.J . A.C. 19:25-7.2.

Commission Regulation N, J.A.C. 19:25-7.2 provides that funds under
the control of a continuing political committee may be used for "any lawful
purpose" as long as the funds are not "converted to any personal use by the
candidate or any other person." The Commission has on previous occasions
considered what conduct constitutes "“personal use" under the above-cited
regulation. For example, as recently as in Advisory Opinion No. 08-1992
(addressed to you in your capacity as Finance Chairman of the Ocean County
Republican Chairman’s Club), the Commission held that a continuing political
committee may use its funds to pay the reasonable costs of travel, lodging and
meals incurred by delegates to a national political party convention without
violating the "personal use" restriction. In reaching that conclusion, the
Commission recognized that the attendance of delegates at a national political
party convention can be an important activity for local political party
organizations and can further the interest of all State candidates of that
party; see Advisory Opinion No. 08-1992 (copy enclosed). The Commission has
further held that a continuing political committee may use its funds to pay
the costs of an officeholder to attend social events that aid or promote a
present or possible future candidacy of that officeholder, or further the
duties of the elective public office; see Advisory Opinion Nos. 07-1991 and
03-1989 (copies enclosed).

Whether campaign or continuing political committee funds may be used
for maintaining a public office or for legislative expenses are issues outside
the jurisdiction of the Commission, and the Commission expresses no opinion on
those questions; see N.J.A.C. 19:25-7.4(c). Further, the Commission does not
have any jurisdiction to express an opinion concerning applicability of the
New Jersey Conflicts of Interest Law (N.J.S.A., 52:13D-12 et seq.), or the
Legislature’'s Code of Ethics as administered by the Joint Legislative
Committee on Ethical Standards. Therefore, the Commission suggests that prior
to using continuing political committee funds for the purpose you have
described in this request, the affected legislators should consider seeking an
opinion from the Joint Legislative Committee on Ethical Standards as to any
possible violation that may be raised within its jurisdiction.

Thank you for your inquiry.
Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

BY:
GREGORY E. NAGY
Legal Director
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