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Dear Mr. Rogers:

The Commission has directed me to issue the following response to
your request for an advisory opinion, which was received on October 18,
1989. You have asked whether the costs of several newspaper advertisements
which you neither authorized nor paid for must be reported by you as a
campaign contribution to your 1989 general election candidacy for South
Brunswick Township Committee. Under the facts that you have presented in
this inquiry, for the reasons stated below, the Commission finds that you
are not required under the provisions of the New Jersey Campaign
Contributions and Expenditures Reporting Act, N.J.S. A, 19:44A-1 et seq.,
(hereafter, "the Act"), to report the costs of the advertisements that are
the subject of your inquiry.

You write that you were the Republican Party candidate for South
Brunswick Township Committee in the 1989 general election. Other Republican
members of the township committee include Mayor Howard Bellizio and
Committeeman Warren Monroe, neither of whom were running in the 1989
election.

You further write that beginning in early September, a series of
advertisements concerning the upcoming municipal election appeared in the
local newspaper, The Central Post, and you have submitted copies of five
separate advertisements which are hereby incorporated by reference in this
response. You note that the substance of the advertisements is critical of
the two Republican members of the Committee named above. However. the
advertisements also contain complimentary commentary regarding your
candidacy as a Republican. For example, the advertisement appearing on
October 12, 1989 directs an open letter to your 1989 general election
opponent, Democrat Committeeman Ted Cherry, and indicates that the writer
will vote for you notwithstanding his criticism of the Republican members.
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All of the advertisements were apparently written by Dr. Alexander
Molnar, an interested resident, and apparently were purchased by him. You
write that although you personally met with Dr. Molnar after the first
advertisement appeared, you saw the advertisements only after they had been
submitted to the newspaper for publication. You state that you did not
suggest that the advertisements be purchased, you did not authorize them,
you did not coordinate their publication with your campaign, and at no time
did you accept them as part of your campaign. You suggest that the
advertisements were purchased by this individual to express his personal
feeling about certain issues and personalities, but the advertisements do
not address 1issues that have been raised as part of your candidacy.
Furthermore, you note that you have not been provided with any written
notice pursuant to N,J,S.A, 19:44A-8(a)(2) of the cost of these
advertisements.

The facts you have submitted in this inquiry appear substantially
similar to those presented to the Commission in Advisory Opinion No. 9-1985
(copy enclosed). 1In that opinion, a municipal candidate specifically
disavowed any knowledge or acceptance of a flier mailed to residents which
endorsed his candidacy but made critical remarks about another candidate omn
the ballot. In that opinion, the Commission concurred that under such
circumstances, a candidate has "a fundamental right" to reject any
contribution, including one that is an independent expenditure. An
"independent expenditure" is one that is undertaken without the cooperation
or consent of a candidate; see Commission Regulations N.J.A.C, 19:25-12.7
and 19:25-12.8 (copies enclosed).

New Jersey Courts have held that the cost of producing and
circulating literature to voters that aids or promotes a candidate in an
election, even in the absence of a specific exhortation to vote for that
candidate, can give rise to a reportable campaign contribution to that
candidate; see In re Dawes, 156 N, J. Super. 195, (App. Div. 1978); ELEC v,
Brown, 206 N,J, Super. 206, (App. Div. 1985). However, an essential element
in imposing reporting requirements on a candidate under such circumstances
is that the candidate exercised some degree of control over, or at least
acquiesced in, the production or circulation of the literature.

Under the facts you have presented, you state that not only did
you lack any control over the content or timing of the newspaper
advertisements, but also that you never even approved or otherwise
acquiesced in their content. Based on these facts, the Commission concludes
that the expenditures were undertaken independently of your campaign and
therefore you cannot be required to report the costs of these advertisements
as a contribution to your candidacy. However, the Commission does not
intend that any statement contained in this advisory opinion be construed to
excuse from campaign reporting requirements any persons who paid for,
prepared or otherwise circulated these advertisements; see N, J.,A.C, 19:25-
12.7 and 19:25-12.8 setting forth requirements for independent expenditures.
Please note that if your campaign had received written notice of these
expenditures, your campaign would be required to file a notice of rejection
pursuant to N, J.A.C, 19:25-9.6(b)(2) (copy enclosed).
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Thank you for your inquiry.
Very truly yours,
ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION
By: B
GREGORY H. NAGY
Legal Director
GEN/jah

Attachment



ATTACHMENT
A.o. 26-19%89

19:25-12.7 Independent expenditures

(a) Independent expenditures shall be subject to all of the reporting
and disclosure requirements of the act. Every person or political committee
making an independent expenditure and required to report under the act
shall include in the reports required under the act a sworn statement on
a form provided by the commussion that such independent expenditure was
not made with the cooperation or prior consent of, or in consultation with
or at the request or suggestion of, the candidate or any person or committee
acung on behalf of the candidate.

(b) Any advertisement which is an independent expenditure shall in-
clude a clear and gonspicuous statement that the advertisement is not
authorized by any candidate and shall state the name and address of the
person or organization making the expenditure.

As amended, R.1980 d.348, effective August 6, 1980.

See: 12 N.JR. 43%(b), 12 N.J R. 557(a).

As amended. R 1984 d.324, effecuve August 6, 1984.

See: 16 N.J.R. 1044(a), 16 N J.R. 2154(a).
Recodified from 19-25-12.4
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A-©. 26-198q

19:25-12.8 Reporting of independent expenditures

(a) Any person, not acting in concert with any other person or commit-
tee, who expends personally from his own funds without being reimbursed
more than $1,000 to support or defeat a candidate or more than $2,500
to aid the passage or defeat of a public question shail be required to report
all such expenditures in accordance with (b) bejow.

(b) Expenditures required to be reported pursuant to (a) above shall
be reported either:

1. To the campaign treasurer of the candidate or political commit-
tee, or organizational treasurer for a continuing political committee, on
whose behalf such expenditure or contribution was made, or to his or her
deputy, who shall cause the same to be included in his or her report to
the commission subject to the provisions of sections 8 and 16 of the act;
or

2. Directly to the commission at the same time and in the same
manner as a political committee subject to the provisions of section 8 of
the act.

As amended, R.1980 d.348. effecuve August 6. 1980.

See: 12 NJ.R. 43%(b), 12 NJ.R. 557(a).

As amended, R.1984 d.324, effecuve August 6, 1984.

See: 16 NJ.R. 1044(a), 16 NJ.R. 2154(a).
Recodified from 19:25-12.5.
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A.o. 26 -/9g9

19:25-9.6 Expenditures om behaif of a candidate

(a) When a political committee, or an individual seeking party office,
makes or authorizes an expenditure on behalf of a candidate, the commttee
or individual shall provide within 48 hours of the expenditure written notice
to the candidate containing the name and address of the committee or
individual, the amount of the expenditure, the date the expenditure was
made or authorized and the nature and purpose of the expenditure.

(b) In the event a candidate receives a written notice pursuant to (a)
above of an expenditure exceeding $100.00, the candidate must:

1. Report pursuant to (c) below the receipt of an in-kind contribu-

tion from the contributor identified in the written notice; or

2. File the written notice with the Commission within 48 hours of
receipt with a statement indicating that the candidate rejects the expenditure
as part of the candidate’s campaign.

(¢) A candidate receiving written notice of an expenditure on behalf
of his or her candidacy and accepting the expenditure as promoting his or
her candidacy must report such an expenditure as an in-kind contnbution
made by the contributor identified in the written notice.

1. If the candidate is spending more than $2,000 and therefore filing
reports (Form R-1) pursuant to NJ.A.C. 19:25-9.4, Reporting dates and
periods covered, the in-kind contribution should be reported in the perti-
nent report period, that is, 29-day preeiection, 11-day preelection, 20-day
postelection: or

2. If the candidate is spending $2,000 or less and therefore filing a
sworn statement (Form A-1), the contnbution must be reported on Form
C-1 pursuant to NJ.A.C. 19:25-9.%c).

R.1984 d.324, effecuve August 6, 1984.
See: 16 NJ.R. 1044(a), 16 NJ.R. 2154(a).
Amended by R.1989 d.100, effecuve February 21, 1989.
See: 20 NJ.R. 300%a), 21 NJ.R. 45%a).
Added text to (2) “within 48 hours of the expenditure™: deleted text from (b) and (¢)
and - “hantuted new.



