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Advisory Opinion No. 09-1989
Dear Freeholder Carroll:

The Commission received on April 14, 1989 your letter requesting
an advisory opinion and has directed me to issue this response. You have
asked whether campaign funds on deposit with a continuing political
committee, "Friends of Joe Carroll" can be expended for the purpose of
paying you a salary to work on the reelection campaign of a freeholder
candidate, and the campaign of a gubernatorial candidate. You have also
asked whether you can borrow funds from this continuing political committee
under a pay-back schedule.

A continuing political committee such as "Friends of Joe Carroll"
may use its funds for the purposes of aiding and promoting candidates in
elections. 1In fact, "The Campaign Contributions and Expenditures Reporting
Act," (hereafter, "the Reporting Act"), specifically defines the term
"continuing political committee"™ as an entity that contributes, or expects
to contribute, at least $2,500 in a calendar year to the aid or promotion of
a candidacy of an individual, or of a candidacy of several individuals, for
elective public office; see N.J.S.A, 19:44A-3(n). There is no prohibition
against the continuing political committee contributing funds directly to
candidates, or employing any persons to work for the election of candidates.
There are, however, reporting consequences of which the continuing political
committee should be aware.

First, any expenditure made for the purpose of employing any
person, including yourself, to work for a candidate must be reported as a
disbursement incurred on behalf of a candidate on Schedule E of Form R-3.
Schedule E requires that the expenditure be prorated among all candidates
receiving campaign benefits from the making of that expenditure. For
example, if you employed a person at $500 to work equally for two
candidates, the expenditure would be prorated at $250 for each candidate.
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A continuing pol. .ical committee making expenditures on behalf of
a candidate must provide immediate written notice to the candidate of the
prorated amount spent on the candidate’'s behalf; see N,J,S.A.
19:44A-8(b)(2). The purpose of this statutory requirement is to enable the
candidate to report receipt of the "in-kind" contribution by the continuing
political committee to that candidate’s campaign. Therefore, if "Friends of
Joe Carroll" pays the salary of any person to work for another candidate, if
the amount paid is more than $100, a candidate who accepted the benefit of
the employment of the campaign worker would have to identify "Friends of Joe
Carroll™ as a contributor; see N.J.S.A. 19:44A-16.

Finally, no continuing political committee or any other
contributor can contribute more than $1,500 to a candidate for Governor; see
N.J.S.A, 19:44A-29, as amended by P.L. 1989, c.4. Therefore, the aggregate
total value of all direct contributions or "in-kind" contributions made by
"Friends of Joe Carroll"” to any gubernatorial candidate in the 1989 general
election may not exceed a total of $1,500, unless the contribution is
undertaken independently of the gubernatorial candidate; see N, J.A.C,
19:25-16.29 (copy enclosed). In order to avoid any inference of personal
use of such funds (as discussed below), any amounts paid to yourself as
compensation would have to be reasonable and have to be related to specific
campaign activity.

You have further asked whether "Friends of Joe Carroll" can lend
you an unspecified amount subject to a pay-back schedule. Commission
Regulation N,J.A.C, 19:25-7.2 provides that funds deposited in an
organizational account maintained by a continuing political committee may
not be converted to any personal use by a candidate or any other person (a
copy of the text is enclosed). In view of this restriction, the Commission
is unaware of any circumstance that would permit a holder of public office
to borrow funds controlled by a continuing political committee for any
personal purposes. The fact that the funds will be distributed as a loan
rather than an outright gift does not overcome the prohibition against
personal use of such funds, which use has no campaign purpose.

The Commission does wish to note its intention to explore at a
future date the possibility of establishing specific regulations over
candidate use of campaign funds to pay to himself or herself compensation
for campaign activity on behalf of the candidate, or on behalf of another
candidate. You will be advised if regulations are subsequently proposed.

Thank you for your inquiry, and for your interest in the
Commission.

Very truly yours,
ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION
BY: - ﬂ{'f@(ﬂ«\/ /(/;‘f"‘ﬂ/

GREGORYCE. NAGY ./

GEN/cn
Enclosure



19:25-16.29 Independent expenditures

(a) Independent expenditures shall not be deemed to be expenditures
within the meaning of section 7 of the act (N.J.S.A. 19:44A-7), but all
such expenditures shall be subject to all of the reporting and disclosure
requirements of the act. Each person or political committee making
independent expenditures who is required to file election reports
pursuant to N.J.A.C. 19:25-12.5 shall include in the reports required
under the act a sworn statement on a form provided by the commission that
such independent expenditure was not made with the cooperation or prior
consent of, or in consultation with or at the request or suggestion of,
the candidate or any person or committee acting on behalf of the
candidate.

(b) Any advertisement which 1s an independent expenditure shall
include a clear and conspicuous statement that the advertisement is not
authorized by any candidate and shall state the name and address of the
person or organization making the expenditure.



19:25-7.2 Use of funds; general

Funds so deposited may be used in accordance with the provisions of
the act and of these regulations for any lawful purpose. Such funds
shall not be converted to any personal use by the candidate or any other

person.



