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Advisory Opinion No. 12-1988
Dear Mr. Caliguire:

The Commission has directed me to respond to your letter received
October 11, 1988 in which you requested an advisory opinion. You have asked
several questions concerning the application of "The New Jersey Campaign
Contributions and Expenditures Reporting Act,"” N, J.S,A, 19:44A-1 et. seq.
(hereafter, "the Act") to the raising of donations and the making of
payments by a group of individuals seeking to encourage Attorney General
Cary Edwards to undertake a gubernatorial candidacy in the upcoming primary
election.

In your letter, you state that a group of individuals, of which
you are a member, wish to support the possible gubernatorial candidacy of
Attorney General Cary Edwards in 1989. Attorney General Edwards is
presently not a declared candidate for Governor. You anticipate that he
will be evaluating a possible candidacy over the next few months and will
make a decision by the end of this year. The group on whose behalf you are
writing believes that his decision will require significant expenditures and
anticipates raising donations for Attorney General Edwards’ benefit.

The questions you have submitted, and the Commission responses are
as follows:

*l. May funds be raised and expended for ‘'testing the waters’
activities by a committee formed for such purposes on behalf of an
individual who is not affiliated with such committee?”

The Commission regulations contemplate that funds may be received
by an individual, "...or a committee in his or her behalf..." solely for the
purpose of determining whether that individual should become a gubernatorial
candidate (i.e. "testing the waters" or pre-candidate activity),; see
N.J.A.C, 19:25-16.5. The language in this regulation does not specify the
affiliation status or relationship between the individual on whose behalf
the committee has been formed and the committee itself, and it {is
conceivable that a committee may be working to recruit an individual as a
candidate without any affiliation with that individual. Nothing contained
in the Act or the regulations prohibits the formation of such a committee.

e




Todd R. Caliguire, Esq.
October 21, 1988
Page 2

"2. What is the schedule pursuant to which such a committee must
report amounts raised and expenditures made for such purposes?"

Upon the receipt of funds for the purpose of determining whether
an individual should become a candidate, a committee formed on behalf of
such an individual must establish a depository account, maintain records and
file with the Commission a notice containing the name, address and account
number of the depository not later than ten days after the receipt of such
funds; see N.J.A.C. 19:25-16.5. The Commission is enclosing for your
convenience a Form T-1 to be used for filing the depository account
information.

At this point in time, the Commission cannot determine what
further filing requirements will arise until more facts become known. If
the individual subsequently becomes a candidate, funds received and payments
made become subject to the requirements of the Act; see N,J.A.C.
19:25-3.1(b). At that time, the individual may designate as his or her
campaign depository the depository account established by this committee for
pre-candidacy activity (see N.J.A.C. 19:25-16.5) and would be responsible
for reporting all contributions received and expenditures made by the
committee, including pre-candidacy activities; see Advisory Opinion No.
07-1988, enclosed.

"3. May such a committee accept contributions in excess of the
contribution limit imposed on an individual pursuant to N.J.S.A.
19:44A-29(a) and, if so, how must such contributions be treated in the event
such possible candidate does, in fact, become a candidate?"

Funds received for pre-candidacy activity are not regarded as
"contributions" as that term is defined in N.J.S.A. 19:44A-3(d) until such
time as an individual on whose behalf such funds are received achieves
"candidate" status; see N, J.S. A, 19:44A-3(c) defining the term "candidate"
to mean an individual seeking or having sought election to State public
office. Assuming Attorney General Edwards does become a candidate as
defined in the Act, he will be required, whether or not he seeks to
participate in public funding, to certify to the Commission within ten days
after the commencement of his candidacy that he did not have a "testing the
waters" account, or alternatively that any contribution in excess of $800
received for pre-candidacy "testing the waters" activity has been reduced to
an aggregate $800 contribution by the return to the contributor of any
excess amount over $800; see N.J A.C. 19:25-16.12.

"4. May such a committee borrow money from a lending institution
or individual and, if so, are there are limits on such borrowing?”

The public financing statutes and regulations promulgated
thereunder do contain restrictions on borrowing by gubernatorial candidates;
see N, J.S. A, 19:44A-33 and N.J . A.C, 19:25-16.30. However, as is the case
with the restrictions on contributions, these limitations do not arise until
the individual on whose behalf the pre-candidacy activity has been
undertaken achieves candidate status. Upon achieving that status, a
candidate who has borrowed in excess of $50,000 must within ten days repay
the excess amount; see N.J.A.C, 19:25-16.12(f).
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"5. Will all expenditures incurred for ‘'testing the waters’
purposes prior to the time an individual becomes a candidate for Governor be
included in determining the amount of permitted expenditures by such
candidate pursuant to N,J.S.A. 19:44A-77"

Commission Regulation N.J . A.C, 19:25-16.9(a)3 provides as follows:

"3. The amount which any qualified candidate may
spend in aid of his or her candidacy shall not exceed
$0.35 for each voter who voted in the last preceding
general election in a presidential year in New Jersey,
which amount shall include all expenditures for testing
the waters activity prior to candidacy. Such amount shall
not include expenditures listed in N . J,A.C, 19:25-16.27."

The above regulation contemplates that a candidate participating
in public funding will include "...all expenditures..." for pre-candidacy
activity in calculating compliance with the expenditure limit in N.J.S.A.
19:44A-7, with the exception of the few specifically described items in
N.J.A.C, 19:25-16.27 that are outside the expenditure limit (i.e.,
compliance costs, travel expense, and food and beverage expense). At this
time, it is unknown whether Attorney General Edwards will become a
candidate, whether he will choose to participate in public financing and, if
so, whether he will designate this committee’s pre-candidacy account as his
campaign account. The Commission cannot preclude the possibility that a
fact pattern might develop that would require it to consider whether
specific pre-candidacy expenditures were sufficiently independent of the
candidate on whose behalf they were incurred to justify excluding them from
the above regulation. However, the Commission would need a more developed
fact statement than is presently available to consider this question, and
therefore it must respectfully decline to express any opinion.

Thank you for your inquiry and your interest in the administration
of public financing.

Very truly yours,

Election Law Enforcement Commission
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