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Advisory Opinion No. 14-1984

Dear Mr. Raynes:

Your letter to the Election Law Enforcement Commission requesting
an Advisory Opinion has been considered by the Commission and I have been
directed to issue this response. You have asked several questions
pertaining to the reporting requirements under the Campaign Contributions
and Expenditures Reporting Act, N.J.S.A. 19:44A-1 et seq. (hereafter, the
Act) where the employees of a partnership are providing services to a

mittee formed to explore a possible gubernatorial candidacy of one of
tne partners.

You have written that you are an associate attorney with the law
firm of Wiley, Malehorn and Sirota. One of the partners of this firm,
Stephern B, Wiley, is a person on whose behalf funds are being raised and

expended by "Friends of Steve Wiley," an organization formed for the
purpose of exploring the feasibility of a 1985 gubernatorial candidacy by
Mr, Wiley. In additicn to being an associate ¢f the law firm, vou are
counsel to "Friends of Steve Wiley.'" As an associate attorney, you are paid
a salary by the partnership. You state that you have voluntarily assumed
the role of legal counsel to "Friends of Steve Wiley," and that you are not
receiving any compensation for that activity. Specifically, you note that
vour caseload and other responsibilities in the law firm have not been
diminished as a result of your involvemert with the "Friends of Steve
Wiley" organization. You write that most of the work you do for "Friends
cf Steve Wiley" is done in the evenirg, after working hours, but that

" C.C*L} you are reguired to undertake scme tasks for the organization

"You have asked the Commission to concur in your conclusion that
under these circumstances you can be viewed under the Act as volnnteerlng
vour services to ""Friends of Steve Wiley," and that "Friends of Steve
Viley'" does not incur any campaign reporting obligation by virtue of the
law firm's salary payments to you.
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The "Friends of Steve Wiley'" organization, as a "testing the
waters" entity, will be required to file a campaign report disclosing all
contributions received in the event that Mr. Wiley does become a candidate.
Commission Regulation N.J.A.C. 19:25 -3.1. You have asked the Commission
to assume that "Friends of Steve Wiley” in fact becomes a campaign
committee for purposes of this Advisory Opinion.

The Act requires that candidates report contributions consisting

of " . . . cash or other things of value." N.J.S.A, 19:44A-16(a). The
term "other things of value" is defined to mean " . . . any item of real or
personal property, tangible or intangible, but shall not be deemed to
include personal services other than paid persomal services." N.J.S.A.

19:44A-3(1). Therefore, unless your services as legal counsel to the
"Friends of Steve Wiley" can be construed as "paid personal services," the
organization does not acquire any obligation under the Act to report those
services as a contribution by your law firm. The Commission believes that
your services do not come under the definition of "paid personal services"
as set forth in N.J.S.A. 19:44A-3(f).

The Act defines "paid personal services'" to include professional
services, including legal services, " . . . performed other than on a
voluntary basis, the salary, cost or consideration for which is paid, borne
or provided by someone other than the committee, candidate or organization
_for whom such services are rendered." N.J.S.A. 19:44A-3(f). You write
‘that you are not receiving any salary, or other consideration, for your
work as counsel to the "Friends of Steve Wiley" organization. As a legal
acsociate, you do not have clearly defined working hours. You state that
your work load has not been reduced or in any other way diminished to
provide time for you to work for the candidate organization. Most
importantly, you characterize your role as voluntary, that is that neither
you nor your employer perceive it as part of your job responsibilities.

In past Advisory Opinions the Commission has held that
professional legal services performed on a voluntary basis do not
constitute a contribution, but services performed by employed attormeys or
by other persons emploved by the contributing attorney are paid personal
services. Advisory Opinions No. 14-73; 45-73; '61-73., Your inquiry
requires that the Commission consider extending the concept of voluntary
legal services to an emploved attorney of a law firm who is not a partner.
The Commission agrees that an employed attorney, who is not receiving
compencsation for services tc z political committee, may be viewed as
previding these services cn a voluntery tasis where neither the employing
law firm nor the employed attorney perceive those duties as part of the
norral job responsibilities of the employed asttorney. Therefore, on the
facts you have submitted, the Commission concurs that your services as
counsel to the "Friends of Steve Viley'" organization are not reportable
contributions to that organization by your law firm.
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You also write thaet the law firm employs clerical staff whose
time, at least in part, is used to provide services for "Friends of Steve
Wiley." These services are not volunteered, but are compensated by the law
firm. You ask whether the cost of these services, as well as the cost of
ancillary office equipment, is a contribution by the law firm partnership
as an entity, or a contribution by the individual partners. You urge the
Commission to view these costs as contributions by individual partners, and
cite Commission Regulation N.J.A.C. 19:25-16.13(c) to the effect that
checks drawn on a partnership account that are donated to a gubernatorial
candidate ". . . will be deemed to be the contributiocn of the individual
whose signature appears on the check unless specific identificaticn as to
the contribution by other partners or members is contained on the check or
other accompanying written instrument and the check is signed by each
partner or member who is a contributor." You contend that if a check
contribution to a gubernatorial c¢andidate is attributed to the individual
partner signing the check, the Commission should attribute the in-kind
contribution of the 'services of partnership employees to individual
partners rather than the partnership entity.

The Commission believes that a partnership entity can not be
deemed under the Act as a contributor tc a publicly financed campaign.
Partnerships and unincorporated associations can meke contributions only
from sources controlled by the partners or members. A contributor to a
publicly financed campaign can, in the aggregate, contribute no more than
$800. N.J.S.A. 19:44A-29(a). 1If partnerships, or unincorporated
associations, were permitted to make contributions as entities separate
from their partners or members, the public purpose of limiting individual
contributors to contributions of no more than $800 in publicly financed
elections would be compromised. A partner. could contribute in his or her
own name, and could additionelly contribute in the name of a partnership or
partnerships under that partner's control. The regulation you have cited,
N.J.A.C. 19:25-16.13(c) was specifically drafted with the intention that
all contributions, whether by check or contribution of other things of
value (i.e., in-kind contributions) must be attributed to individual
partners and must be included in calculating compliance with the $800
contribution limit.

Therefore, the partnership law firm must attribute all "paid
personal services'" undertaken by its employees, and all ancillary costs for
the use of office equipment, to one or mcre of its partners. The costs may
nct be charsed against the rartnership generzlly. In attritbuting these
cosis te the pertners, nc single partner nay ciceced the $80C0 contribution
I1imit contained in N.J.S.A. 19:444-29(a).

Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION
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Staff Counsel
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