MEW JERSEY ELECTION LAW
ENFORCEMENT COMMISSION
Temporary Office
c/o Frank P. Reiche, Esqg.
1 Palmer Square
Princeton, New Jersey 07540

September 10, 1973

James D, Clyne, Esqg.

Messrs,., Wilbert, Clyne & O'Hara
807 Ocean Road

Point Pleasant, New Jersey 08742

Re: The New Jersey Campaign Control and
Expenditures Reporting Act, P. L.
1973, c. 83 ("the Act")

Your Letter Dated July 23, 1973

Dear Mr. Clyne:

, Your letter of July 23, 1973, to the New Jersey Election
Law Enforcement Cormission ("the Commission"), including a
regquest for advisory orinion, has been forwarded to me for
reply. DBy previous corr=sspondence, the Commission requested
an extension of time within which to reply to August 20, 1973.

1. Your letter raisss questions regarding reporting
by "political clubs". It i3 not clsar Zrom the
language of vour lestter whethar the clubs to
which you refer are municipal and county commit-~
tees of a political party or whether they are
political committees. In the case of a club
organized to promote the candidacy of one or more
candidates, without a purpose or term of existence
substantially longer than the campaign of such
candidates, then such a club is a pclitical com-
mittee and is not required to file reports pursuant
to Section 8 of contributions received or expen
ditures made in behalf of any candidate who is not
required to file reports pursuant to Section 1€ of
the Act.

If, however, a cluk has a permanent or continuing
existence unrelated to the candidacy of particular
candidates, or if it receives contributions or makes
expenditures from time to time which are not related
to thea promotion of the candidacy of a particular
candidate or candidates, or if it is the lawfully
constituted county or municipal committee of a poli-
tical party, or carries on in fact the continuing
functions of a municipal or county conmittae of a
political party, then such club is subject to the
pre~election and post-election reporting require-
ments of Section 16, incorporated by reference into
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2.

paragraph 1 of Section 8 of the Act. Such committee
is not required to include in its report contribu-
tions or expenditures in behalf of a candidate if none
of the candidates supported by such committee is re-
quired to file a report pursuant to Section 16 of the

Act.

All political party committees of the kind described
in your letter are subject to the March 1 reporting
requirement contained in paragraph 2 of Section 8 of
the Act.

(a) In the opinion of the Commission, the rendering
-of personal professional services (other than
paid personal services) verformed on a voluntary
basis as set forth in vour letter does not con-
stitute a contribution within the meaning of the
Act. A prolitical committee to whom such volun-
tary legal services are rendered is not reguired
to put a valuz on those services or to reimburse
the lawyer for such services by virtue of the
provisions of the Act,.

() Services performed by employed attorneys or hy
other parsons employed by the contrilmting
attorney are pald personal services within the
meaning of the Act and must be reported in accor-
dance with the rules for apportionment set forth
in Sub-section f of Section 3 of the Act.

(c) The value of the use of special or extraordinary
office equipment such as photocopying egquipment
or computers, is regarded by the Commission as a
contribution within the meaning of the Act.

With respact to the question relating to maintenance
of a regular account, it appears from the facts set
forth in your letter, that the "Regular Republican*
Men's Club of Point Pleasant Beach® is a political
committee or political party committee, and its duly
appointed campaign treasurer may lawfully receive
contributions and make expenditures, including contri-
butions and expenditures on behalf of a candidate.
There must be gufficient recording of all contribu-
tions and expenditures so as to permit a later showing
of the accuracy of a report (or z2ffidavit) filed by
any of the candidates involved, and a showing as to
each candidate that the total spending limit for such -
candidate wasgs not exceeded, as well as.records sufficient
to support reports filed by the committee 441nua1n;nq
the account;
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4, Respecting the appointment of a treasurer by individual
candidates, the procedures regarding contributions and
expenditures may properly be used as hereinabove de-~
scribed. ©ETach candidate must, however, appoint a cam-—-
paign treasurer before any contribution is received or
expenditure made in furtherance or aid of his candidacy
by such club or political committee. Such treasurer,
as well as the candidate , must certify to the correct-
ness of the reports filed, if reports are requlired to
be f£iled under Section 16 of the Act.

The campaign treasurer for any candidate should be
advised respecting the procedures prorosed to be
followad by von, and should satisfy himself that
the nronosed r°uord koeping is sufficient to enable
him

may

Mew Jersev Flection Law

rrwarn J. Parrell, Iaq.
Leacal Counsel
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V /j = 7 3 ATTORNEYS AT LAW

\ 807 OCEAN ROAD
POINT PLEASANT, NEW JERSEY 08742
/// TELEPHONE: (201) 899-3535

July 23, 1973

Frank P, Reiche, Esqg.

Smith, Stratton, Wise & Heher, Esgs.
P.0. Box 209

1 Palmer Square :

Princeton, New Jersey 08540

Dear Mr. Reiche:

Pursuant to NJSA 19:44a-6(f), I am hereby requesting an advisory
opinion as to whether the following set of facts would constitute
a violation of the New Jersey Campaign Contributions and Expendi-
tures Reporting Act.

FACTS; 1. There are two local candidates supported by the
various local clubs in a general election and in the primary
election. 2. The candidates accept no contributions and

- make no expenditures. 3. The club accepts all contributions

and makes all expenditures. 4. Inasmuch as less than $1,000.00
in the aggregate is spent by each candidate, affidavits pursuant
to NJSA 19:44a-l6.are filed. 5. The club files a detailed
report as to all income and all expenditures. 6. Inasmuch as
the candidates do not expend any money for themselves nor ac-
cept contributions, neither anticipate appointing:a treasurer

or designating a depository.

ISSUE; is the foregoing procedure violative of the New Jersey
Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act.

. Please acknowledge receipt of the above question and return to

us in the self-addressed, stamped envelope which is enclosed for
your convenience, ' A

Sincerely iZZ?S,
rni <Y

TA AT AT
TAMES D, CLYNE

IDC:bim | o V4
Encl.




