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Located at:  28 W. State Street, 13th Floor, Trenton, New Jersey 

    May 29, 2013 
Tom Mastrangelo 
59 Village Drive 
Montville, New Jersey 07045 

 
                                                          Advisory Opinion 02-2013  
 
Dear Mr. Mastrangelo: 
 
The Election Law Enforcement Commission (the “Commission”) considered your request for an 
Advisory Opinion at its meeting of May 21, 2013, and directed me to issue this response.  You 
have submitted your request on behalf of your single candidate committee, the Friends of Tom 
Mastrangelo for Morris County Freeholder.  You have asked the Commission for a determination 
that your candidate committee is permitted to hold a campaign fundraiser on public property 
pursuant to the exemption set forth in the statutory prohibition on the making or soliciting of 
contributions on public property. 

 
Question Presented 

 
Does the prohibition set forth in N.J.S.A. 19:44A-19.1 on the making or solicitation of campaign 
contributions on public property categorically prohibit fundraising by a political campaign on that 
public property, or can the exemption set forth in N.J.S.A. 19:44A-19.1d for a meeting “for a non-
governmental purpose” apply?  
 

Commission Response 
 

The Commission hereby advises you that the exemption set forth at N.J.S.A. 19:44A-19.1d would 
apply to a campaign fundraiser held on public property by pre-arrangement with the owner(s) for 
reservation and rental at fair market value of that property and related services for the exclusive 
use of the campaign, and provided that such arrangements are made according to terms available to 
the general public.  The fundraising would occur during a meeting for a political, i.e. non-
governmental, purpose, and solicitation and making of campaign contributions would be permitted 
in accordance with the provisions of the exemption. The campaign would disclose contributor and 
expenditure information on its campaign reports as required by the Reporting Act.    
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                     Submitted Facts 
 

Commission records indicate that you are currently filing as a Republican candidate for Freeholder 
in Morris County in the 2013 primary election and that you have designated both a single 
candidate committee, Tom Mastrangelo for Morris County Freeholder, and a joint candidates 
committee, Cabana Defillipo & Mastrangelo, the EFO Republican Freeholder Team for Morris. 
You write that your candidate committee has been told by the Morris County Park Commission 
and its golf courses, the Knoll Country Club (owned by the Township of Parsippany Troy Hills) 
and “even the Republican Party” that candidates for public office cannot hold campaign 
fundraisers on their respective properties to collect contributions with such events as golf outings 
or banquets, since these properties are publicly owned.  You write that you believe campaign 
fundraisers on public property, including on golf courses, are specifically exempted by the statute, 
N.J.S.A. 19:44A-19.1, under its subsection 19.1d, as further discussed below.   

 
                              Discussion 

Applicable law   
 

Statutory prohibitions. First enacted in 2004 as part of a comprehensive ethics reform package, 
N.J.S.A. 19:44A-19.1 initially prohibited soliciting of campaign contributions on certain public 
properties by, and the making of campaign contributions to, candidates for gubernatorial and 
legislative office. (P.L. 2004 c. 21, effective June 16, 2004). In signing into law in 2004 the 
comprehensive reform package which also included the “pay-to-play” laws and expansion of 
lobbying regulation, Governor James McGreevey stated that the reform package “provides a more 
accountable and more transparent government for all”  and highlighted the standards of “disclosure 
and transparency” set by the reform package. (Press release dated June 16, 2004). In 2009 the 
statute was amended to add the office of Lieutenant Governor.  (P.L. 2009, c. 66 §14, effective 
June 26, 2009).   In 2012, the statute was again amended, to expand the prohibition to include all 
candidates for elective public office, and any public property (S3166, P.L. 2011, c.204, approved 
January 17, 2012).    
 
In its current text, the statute provides as follows: 
 
N.J.S.A. 19:44A-19.1b(1) No candidate for any elective public office, or any holder of that 
elective public office, or the candidate’s agent or representative, while located on any property 
exclusively owned or leased by the State, or any agency of the State, or by any county, 
municipality, board of education of a school district, fire district, authority, or other State or local 
entity, district or instrumentality shall, directly or indirectly, solicit any contribution to or on behalf 
of any candidate for elective public office or the candidate committee or joint candidates 
committee of any such candidate.  
 
The same prohibitions on solicitation exist for making of contributions by any person while 
located on public property. N.J.S.A. 19:44A-19.1b(2). The provisions do not apply to “any casual 
or inadvertent communication otherwise made in connection with, but without intent to solicit, 
such a contribution.” N.J.S.A. 19:44A-19.1b(1).  
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The statute defines “contribution” and “candidate” as those terms are defined in the Campaign 
Reporting Act, N.J.S.A. 19:44A-3, and “property” as “buildings used for the discharge of official 
government functions, business, duties, or purposes.”   N.J.S.A. 19:44A-19.1a.  
 
Statutory penalties for violations are “not less than $5,000 for each violation.” N.J.S.A. 19:44A-
19.1c. The 2012 amendment also specifically provided the Commission with the jurisdiction to 
enforce the provisions of the section. N.J.S.A. 19:44A-19.1e. 

 
Statutory exemption.  The statute provides an exemption, set forth at N.J.S.A. 19:44A-19.1d, in 
its current text as follows: 
 
d.  In the event property exclusively owned or leased by the State, or any agency of the State, or by 
any county, municipality, board of education of a school district, fire district, authority, or other 
State or local entity, district or instrumentality or part thereof, is made available, through rent, 
reservation or otherwise, for the exclusive use of any group for a non-governmental purpose as a 
meeting location, the prohibition in subsection b. of this section shall not apply and the solicitation 
or making of contributions or funds of any nature from any or among or by the members of the 
group during the time the group is using the property made available as a meeting location is 
permitted.   

  
The statement attached to the legislation enacted in 2004 does not discuss the exemption other than 
to note that “[e]xceptions are provided for casual and inadvertent communications that are made 
without an intent to solicit a contribution, and for the use of State property for meetings by groups 
for non-governmental purpose through rent, reservation or otherwise.”  (See Statements to Senate 
8, June 3, 2004 and to Assembly 8, May 27, 2004). The statement attached to the 2012 amendment 
does not discuss the exemption at all. (See Statement to S3166, A4432). 
 
In a press release dated January 9, 2012, Senator Raymond J. Lesniak, a sponsor of the  
amendment introduced as S3166, stated that he had introduced the legislation in response to 
reports that members of the Elizabeth School Board had pressured teachers and other employees 
on school property to make campaign contributions.  Referring to a candidate “treating public 
service as if it were a personal campaign ATM,” he stated “[w]e’ve seen too many instances… in 
which public employees have been strong-armed into supporting an elected official’s campaign, 
because the elected official holds the purse strings, and the employee could face retaliation if they 
[sic] don’t play ball.  Not only is this a potential for conflict of interest, but it paints a horrible 
picture of both the political and governmental process, blurring the line between legitimate public 
service and no holds barred politics.”  (GovNetNJ.com, Senate & Assembly New Releases, “News 
from the Senate Democrats” January 9, 2012.)    
 
The Commission does not find that a campaign or political fundraiser held by a political group 
involving its members, under terms as provided in the exemption, creates an uneven playing field 
in a governmental relationship or process, which uneven playing field is addressed by the 
prohibition sections of the statute.   The statutory exemption applies to the making and solicitation 
of contributions of any nature (emphasis added), N.J.S.A. 19:44A-19.1d, by a group involving 
its members, under the conditions as set forth in the exemption.    Provided that a campaign 
meeting on the public premises is conducted under the same provisions offered to the general 
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public at large, the Commission finds that the exemption applies no less to a political meeting than 
to any other non-governmental meeting.  Further, disclosure of the activity will be achieved as 
required by the Campaign Reporting Act, through the reporting on election-cycle and quarterly 
reports of expenditures for the campaign event and the disclosure of required contributor 
information for contributions received through the campaign event. 
  
In applying the language of the statutory exemption, the Commission notes that the arrangements 
for reservation and rental of the property and any related services must be made under terms 
available to the general public.   Under those circumstances, the campaign fundraising is occurring 
at a meeting held for a political, non-governmental purpose and meets the criteria set forth in the 
exemption at N.J.S.A. 19:44A-19.1d. The Commission finds that the goals of disclosure and 
transparency highlighted in the original legislation are achieved in this result.   

       
                                  Conclusion 
 

The Commission advises you that a campaign fundraiser held on public premises, including a 
public golf course, by a campaign by prior arrangement and reservation, under terms available to 
the general public, for the exclusive use of that campaign as a meeting place, falls within the 
statutory exemption of N.J.S.A. 19:44A-19.1d and is not prohibited activity contemplated by that 
statute, either in the making or acceptance of campaign contributions. The Commission thanks you 
for your inquiry. 

 
 
       

 
 
               Very truly yours, 
        Election Law Enforcement Commission 
         

                        By: ___________________________  
                                        Carol L. Hoekje, Esq.    
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