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August 16, 2001

Peter G. Sheridan, Esq.
Graham, Curtin & Sheridan
50 West State Street
Trenton, New Jersey 08608

    Advisory Opinion No. 07-2001

Dear Mr. Sheridan:

Your request for an advisory opinion, submitted on behalf of the Republican National
Committee (hereafter, RNC), has been considered by the Commission, and the Commission has
directed me to issue this response.

Submitted Facts

You write that the RNC is interested in making independent expenditures in New Jersey for
communications, including television, radio, direct mail, and other forms of public communications,
that would expressly advocate the election or defeat of a clearly identified gubernatorial candidate in
the 2001 general election.  You also indicated that the RNC may make independent expenditures for
other candidates as well.  You have further stated that the RNC would include the “required
disclaimers,” that is, political identification information, on its independent expenditure
communications, would not consult with the gubernatorial campaign of Bret Schundler or its agents
about the communications, and “would be solely responsible for the content, production and
placement” of the communications.

In your request, you explained that the RNC, an unincorporated association, is the
“governing body of the Republican Party at the national level,” and was created by the Rules of the
Republican Party, adopted by the Republican Party on July 31, 2000, by the Republican National
Convention in Philadelphia, Pennsylvania.  According to your request, the RNC “is involved in
elections for public office across the United States at the federal, state and local level.”  Also, the
RNC and the New Jersey Republican State Committee (hereafter, RSC) “are separate and distinct
organizations.”  You have indicated that each organization has its own employees and bylaws, raises
contributions separately, and “has its own decision-making process.”  Further you have stated that
“RNC has no control over RSC in any manner.”
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Commission records indicate that an entity entitled the Republican National State Elections
Committee (hereafter, RNSEC) is currently filing quarterly reports (Forms R-3) as a continuing
political committee (hereafter, CPC).  On its Continuing Political Committee-Registration Statement
and Designation of Organizational Depository (Form D-4), filed on April 10, 1995, the RNSEC
described itself as the “National Party Committee organized to assist candidates in various states and
Republican organizations.”  Based upon this description, and for the purpose of this response, the
Commission has considered that the RNSEC is the “national committee of a political party,” as that
term is defined at N.J.A.C. 19:25-1.7, and that the RNC and RNSEC are the same entity.

The Commission notes that as the national committee of a political party, the RNSEC is
subject to the $72,000 annual limit on contributions to the State political party committee; see
N.J.S.A. 19:44A-11.4a(2) (as adjusted pursuant to N.J.S.A. 19:44A-7.2).  Contributions by the
RNSEC are otherwise subject to the contribution limits applicable to a CPC; see N.J.S.A. 19:44A-
11.3 through 11.4 and N.J.A.C. 19:25-11.2.  The most recent quarterly report filed by the RNSEC
with the Commission on July 18, 2001, reports that the RNSEC had cash-on-hand on June 30, 2001,
in the amount of $2,283,993.22.  You have confirmed in a telephone conversation with staff on
August 13, 2001, that the RNSEC is an account of the RNC, and that if the RNC is permitted to
make independent expenditures for New Jersey candidates in the 2001 general election, such
expenditures will be made from the RNSEC organizational depository.  Therefore, in this response,
the Commission will refer to the RNC as the RNSEC.

At the Commission public meeting conducted on this date, you have amplified on your
request and orally represented two additional facts to the Commission.  First you stated that if the
Commission finds that the RNSEC may make independent expenditures in the 2001 general election,
it will not use “common vendors,” that is, it will not use the same vendors as the Schundler
campaign, to determine the content, or to produce or place the communications.  Second, you
indicated that the RNSEC would agree that it may not accept any contributions from entities that are
prohibited from making contributions to New Jersey candidates and committees by statutes that are
not part of the New Jersey Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act and therefore
not under the jurisdiction of the Commission.

Questions Presented

The Commission believes that your inquiry gives rise to the following two questions:

1. Pursuant to the New Jersey Campaign Contributions and Expenditures Reporting Act,
N.J.S.A. 19:44A-1 et seq. (hereafter, the Act), and Commission regulations, N.J.A.C. 19:25-1 et
seq., may the RNSEC make independent expenditures in New Jersey for communications, including
television, radio, direct mail, and other forms of public communications, that expressly advocate the
election or defeat of a clearly identified gubernatorial candidate in the 2001 general election and
other candidates if the communications are made without coordination or consultation with or the
consent of the affected candidates and if the communications contain required political identification
information?

2. Assuming the Act permits the RNSEC to make independent expenditures for
communications in the 2001 general election that expressly advocate the election or defeat of a
clearly identified gubernatorial or other candidate, what reporting obligations arise as a result of
those independent expenditures?
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Commission Response to Question One

The Commission concludes that nothing contained in the Act prohibits or otherwise limits
the RNSEC, a national political party committee, from making independent expenditures for
communications that expressly advocate the election or defeat of a clearly identified gubernatorial or
other candidate in the 2001 general election.  The Commission notes that while there are explicit
limits placed on the activities of a State political party committee, and on the county and municipal
political party committees in regard to a gubernatorial candidate, the Act is silent in regard to similar
limits on independent expenditure activity by a national political party committee; see N.J.S.A.
19:44A-29d and 29e.  The silence is present notwithstanding that in other respects the national
political party committees are explicitly regulated in regard to the amount they may contribute; see
N.J.S.A. 19:44A-11.4a(2), limiting the amount a national committee may contribute to a State
committee.  In the absence of any statutory prohibition or limitation, the Commission lacks statutory
authority to prohibit independent expenditures.  Further, the Commission believes that any attempt
to limit such independent expenditures may be constitutionally suspect.

Constitutional Protection of Independent Expenditures

Independent expenditures made by individuals or associational entities for communications
that expressly advocate the election or defeat of a clearly identified gubernatorial or other candidate
in the 2001 general election are permissible as constitutionally protected speech under the First
Amendment.  Beginning with the decision of the United States Supreme Court in Buckley v. Valeo,
424 U.S. 1 (1976), courts have consistently upheld the right of a person or entity to make
expenditures for communications that expressly advocate the election or defeat of a clearly identified
candidate if the expenditures are made independently of a candidate and his or her campaign.  Such
independent expenditures are protected by the United States Supreme Court as “core First
Amendment expression.” Buckley, 424 U.S. at 48.

More recently, while it did not address the issue of independent expenditures in the context
of a publicly-financed election, the United States Supreme Court held that limits contained in the
Federal Election Campaign Act on the amount that a State political party committee can expend on
independent expenditures were impermissible infringements on the Free Speech of that political
party entity, and therefore those limits were struck down; see Colorado Republican Federal
Campaign Comm. v. Federal Election Comm’n, 518 U.S. 604 (1996) (Colorado I). The Court noted
that:

“[a] political party’s independent expression not only reflects its members’
views about the philosophical and governmental matters that bind them
together, it also seeks to convince others to join those members in a
practical democratic task, the task of creating a government that voters can
instruct and hold responsible for subsequent success or failure.  The
independent expression of a political party’s views is “core” First
Amendment activity no less than is the independent expression of
individuals, candidates, or other political committees.”  Colorado I at 615-
616.
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Requirements for Independent Expenditures

In order for an expenditure to be independent of any candidate, the following requirements
must be met: neither the gubernatorial or other candidate nor any member of his or her campaign
staff or its agent may in any way authorize, consent to, coordinate with, or consult with the RNSEC
concerning any aspect of the content, production or placement of the communication; each
communication must clearly state the name and address of the RNSEC and that the communication
has been paid for by the RNSEC; each communication must include a clear and conspicuous
statement that it was not made with the cooperation or prior consent of, or in consultation with or at
the request or suggestion of, the gubernatorial or other candidate, or any person or committee acting
on behalf of the gubernatorial or other candidate; and the communication must be reported to the
Commission as discussed below.  See N.J.A.C. 19:25-12.7, 12.8, 13.2, 13.3, 15.28, and 15.29.

As applied to the RNSEC, Commission regulations define an independent expenditure for a
candidate as “[a]n expenditure by a . . . continuing political committee . . . to support or defeat a
candidate, which expenditure is made without the cooperation or prior consent of, or in consultation
with or at the request or suggestion of, a candidate or any person or committee acting on behalf of a
candidate . . . ” (N.J.A.C. 19:25-12.7(a)).  The determination of whether or not an expenditure is a
constitutionally protected independent expenditure, or is instead an expenditure coordinated with a
candidate, requires an individualized, fact-sensitive inquiry into the actions and communications
between the candidate and the entity making the expenditure.

The Commission finds that the factors to be considered in determining whether or not an
expenditure is independent of or coordinated with a candidate include, but are not limited to:

1. Whether or not the gubernatorial or other candidate or his or her candidate committee has
consented to, authorized, or exercised control over the production or circulation of the
communication;

2. Whether or not the expenditure was made at the request or suggestion of the candidate, the
candidate committee, or its agents;

3. Whether or not the candidate, any members of the candidate’s campaign, its staff or agents
participated in decisions by or provided information to the RNSEC/RNC with regard to the
content, timing, location, mode, intended audience, distribution, or placement of the
television, radio, direct mail, or other forms of public communications;

4. Whether or not there was substantial discussion or negotiation between the purchaser,
creator, producer, or distributor of the communication and the candidate or his or her agents
that results in collaboration or agreement about the content, timing, location, mode, intended
audience, distribution, or placement of the communication;

5. Whether or not the candidate or his or her campaign staff or agents and the RNSEC shared
information or held discussions on campaign or media strategy;

6. Whether or not the RNSEC shared its polling or other research with the candidate’s
campaign and whether or not the campaign shared its polling or other research with the
RNSEC; and,

7. Whether or not the RNSEC and the campaign used the same consultants, employees, staff, or
agents to create, target, or place the television, radio, direct mail, and other forms of public
communications.
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Publicly-Financed Gubernatorial Campaign

The Commission notes that the deadline for a candidate to file to qualify to participate in the
2001 gubernatorial matching fund program is September 4, 2001.  For the purpose of this response
only, the Commission has assumed that Republican Party Candidate Bret Schundler will apply to
receive matching funds and will be deemed qualified to participate in the public financing program
in the 2001 general election.

As a condition of receipt of public matching funds in the 2001 general election, each
publicly-financed gubernatorial candidate is subject to an $8.4 million expenditure limit; see
N.J.S.A. 19:44A-7 (as adjusted pursuant to N.J.S.A. 19:44A-7.1) and N.J.A.C. 19:25-11(a)3.  In
order to protect the integrity of the expenditure limit, N.J.A.C. 19:25-15.29, Coordinated
expenditures, specifically requires that if a person or entity other than the gubernatorial campaign,
such as the RNSEC, spends funds to make a communication, the costs of the communication are a
contribution to the publicly-financed gubernatorial candidate, subject to the contribution limit, and
an expenditure allocable against the $8.4 million expenditure limit if:

1. The communication makes a reference to the gubernatorial
candidate in an audio, visual, printed, or electronic format which reference
names, depicts, pictures, characterizes, represents, dramatizes, or in any
written, spoken, visual, or electronic manner represents a gubernatorial
candidate or opponent; and

2. The gubernatorial candidate or his or her campaign committee has
consented to, authorized, or exercised control over the production or
circulation of the communication.

You have specifically stated in your request that the RNSEC communications will expressly
advocate the election or defeat of a clearly identified gubernatorial candidate in the 2001 general
election, and therefore will make a reference to the gubernatorial candidate as defined in N.J.A.C.
19:25-15.29(a)1.  Therefore, if the communication expenditures contemplated by the RNSEC are in
any way coordinated with or controlled by, authorized, or consented to by the publicly-financed
gubernatorial candidate or his agents, the expenditures will be considered coordinated and will be
allocated against Candidate Schundler’s $8.4 million expenditure limit; see N.J.A.C. 19:25-
15.29(a)2.

Prohibition on Independent Expenditures by the State Political Party Committee

In New Jersey, the Commission has found that the general election gubernatorial candidate is
in a position to control the State political party committee based upon the fact that the gubernatorial
candidate “influences the selection of his or her party’s chairperson and thereby exerts influence
over the direction and activities of the party.”  See 28 N.J.R. 4395 at 4398 (October 7, 1996).
N.J.A.C. 19:25-15.28A therefore prohibits the State political party committees in the general
election from making independent expenditures to support or defeat a candidate for Governor or in
aid of the candidacy of a candidate for Governor.  Accordingly, the Commission concludes that the
RNSEC may not consult with or coordinate with the RSC concerning the expenditures for public
communications that expressly advocate the election of Candidate Schundler or the defeat of his
opponent in the 2001 general election.
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Response to Question Two

Independent expenditures by the RNSEC are subject to the reporting and political
identification requirements of the Act and Commission regulations.

Quarterly and 48-Hour Notice Reporting

N.J.A.C. 19:25-15.28 governs the reporting of independent expenditures in a publicly-
financed gubernatorial election, and provides that if the RNSEC makes, incurs or authorizes an
independent expenditure, for a communication to support or defeat a gubernatorial candidate in the
general election it must report the independent expenditure pursuant to N.J.A.C. 19:25-12.8.
Therefore, each separate expenditure made independently by the RNSEC for a gubernatorial or other
candidate must be specifically reported on Schedule C (Itemized Operating Disbursements) of the
CPC’s quarterly reports (Forms R-3).  For each expenditure, the RNSEC must report the date of the
expenditure, the full name and address of the payee, and the purpose and amount of the expenditure;
see N.J.A.C. 19:25-9.1, 19:25-12.1, and 19:25-12.2.

In addition to reporting each expenditure on the quarterly report (Form R-3), if an
independent expenditure is made by the RNSEC after September 30, 2001 (the closing date of the
2001 third quarter report period), and on or before November 6, 2001 (the day of the 2001 general
election), the expenditure is subject to 48-hour notice reporting as an expenditure made immediately
before the general election; see N.J.A.C. 19:25-9.4.

Political Identification Requirement

You have indicated in your request the RNSEC will include political identification
information on all communications.  Please be advised that the RNSEC must on each independent
expenditure communication clearly state its name and business address, as that information appears
on the Form D-4 filed with the Commission, and shall also state that it has paid for the
communication.  The text of the communication must include a clear and conspicuous statement that
the communication was not made with the cooperation or prior consent of, or in consultation with or
at the request or suggestion of, any candidate, or any person or committee acting on behalf of any
candidate; see N.J.S.A. 19:44A-11 and 19:44A-22.3, N.J.A.C. 19:25-13.2 and 19:25-13.3, and
N.J.A.C. 19:25-15.28.

The same reporting and political identification requirements apply for independent
expenditures for non-gubernatorial candidates.

Thank you for your inquiry, and your interest in the work of the Commission.

Very truly yours,

NEDDA G. MASSAR
Deputy Legal Director


















