State of New Jersey
ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

RALPH(;/h. MARTIN Respond to: FREDER:ECK M._HEERMANN, Ph.D.
t t
ar PO BOX 185 xecutive Director
DAVID LINETT Trenton, New Jersey 08625-0185 JEFFREY M. BRINDLE
Vice Chair Deputy Director
PAULA A. FRANZESE (609) 292-8700 GREGORY E. NAGY

Commissioner Legal Director

Website: http://www .state.nj.us/lps/elec/
LYNNAN B. WARE JAMES P. WYSE

Commissioner Counsel

October 20, 1999

Stephen Q. Cornman, Esq.

Election Fund of James W. Treffinger
3 Colony Drive

North Caldwell, New Jersey 07006

Advisory Opinion No. 05-1999
Dear Mr. Cornman:

The Commission has considered your request for an advisory opinion submitted on
behalf of the Election Fund of James W. Treffinger. Y ou have asked whether or not that
candidate committee may use its campaign funds to pay for the costs of the attendance of
Mr. Treffinger at the New Jersey State League of Municipalities Conference, and for the
costs of a reception he proposes to conduct at that event; see attached Advisory Opinion
Request No. 05-1999.

Submitted Facts

You write that Mr. Treffinger, who holds elected office as the County Executive of
Essex County, proposes to attend the New Jersey State League of Municipalities
Conference on November 17, 1999, in Atlantic City, and contemplates paying for his
applicable registration and lodging costs with funds from his candidate committee. You
state that he also proposes to use his candidate committee funds to pay for areception heis
planning to conduct at the conference. You state that Mr. Treffinger recently declared his
candidacy for the United States Senate seat from New Jersey, which election will be
conducted next year. However, you write that the reception will not be used as a
fundraiser, nor will there be “advocacy” of Mr. Treffinger’s candidacy for the United States
Senate and no signs or other Senate campaign paraphernalia will be displayed. Invitations
to the reception will be sent to conference registrants as well as other persons, and they will
not mention any elective office other than the one Mr. Treffinger currently holds as Essex
County Executive. The costs of printing and mailing the invitations will also be borne by
his candidate committee.

Located at: 28 W. State Street, 13" Floor, Trenton, New Jersey



Advisory Opinion No. 05-1999
October 20, 1999

Page 2

Y ou have additionally advised Commission staff orally that none of the costs of Mr.
Treffinger’ s attendance at the conference, or for the reception, will be paid for or otherwise
provided or reimbursed by the Essex County government or by any other public entity.

Staff notes that the most recent campaign reports (Form R-1) filed by Mr.
Treffinger’s candidate committee were received by the Commission on October 14, 1999,
which reports are designated for Mr. Treffinger’s June, 2002 primary election candidacy
for reelection as Essex County Executive. Those reports indicated closing balances in the
candidate committee's depository accounts of $185,494. 62 and $49,940.14, and therefore
as of the close of the 1999 third quarterly report period on September 30, 1999, the total
closing balance was $235,434.76.

Questions Presented

1. Arethe costs of an elected New Jersey officeholder’s attendance at a conference
of elected New Jersey municipal officials permissible uses of the officeholder’s
candidate committee funds pursuant to the Campaign Contributions and
Expenditures Reporting Act (hereafter, the Reporting Act), specifically N.J.S.A.
19:44A-11.37?

2. Arethe costs of areception, including invitations, food, and room rental, which
reception is to be conducted by an elected New Jersey officeholder at a conference
of New Jersey elected officias, permissible uses of the State officeholder’'s
candidate committee funds pursuant to the Reporting Act notwithstanding that the
officeholder is also a declared candidate for federal office?

Commission Response

1. The Commission hereby advises that the use of Mr. Treffinger's candidate
committee funds to pay for the reasonable costs of Mr. Treffinger’s attendance at the New
Jersey State League of Municipalities Conference is permissible pursuant to Commission
regulation N.JA.C. 19:25-6.7(e) (copy attached) as an ordinary and necessary
officeholding expense.

N.J.A.C. 19:25-6.7(e)3 specifically provides that the payment of costs of registration
and attendance at conferences or seminars attended by an officeholder in connection with
officeholding duties are permissible uses of the officeholder’s candidate committee funds
as ordinary and necessary expenses of holding public elected office. Citing this regulation
in 1994, the Commission advised a State legislator that the costs of attending the National
Conference of State Legidatures annual meeting could be paid from that legislator's
candidate committee funds as an officeholding expense; see Advisory Opinion No. 09-
1994, (copy enclosed). Citing the same regulation in 1997, the Commission ruled that a
legislator’ s reasonable costs to attend the Eastern Regional Conference of the Council of
State Governments annual meeting could be paid from the officeholder's candidate
committee funds, although it was impermissible to use those funds to pay the costs for the
attendance of the legislator's spouse and children, see Advisory Opinion No. 06-1997
(copy enclosed).
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The New Jersey State League of Municipalities Conference is an annual event widely
recognized as an opportunity for State, county, and municipal elected officials to attend
seminars and lectures on municipal governmental subjects, and to exchange ideas and
views with each other. The reasonable costs of Mr. Treffinger to attend this event,
including reasonable expenses of travel, lodging, and other subsistence expenses arising out
of such attendance, are therefore an ordinary and necessary officeholding expense within
the meaning of N.J.S.A. 19:44A-11.2a(6), and the above-cited regulation. In reaching this
result, the understanding of the Commission is that these expenses are not being
reimbursed or otherwise paid for by the State of New Jersey, Essex County, or any other
political subdivision. If public funds are used to reimburse or pay for any of these costs,
the use of campaign funds would be impermissible under N.J.A.C. 19:25-6.7(e).

2. The Commission also advises that the use of Mr. Treffinger’s candidate committee
funds to pay for the proposed reception, including invitations, food, and room rental, are
permissible uses of Mr. Treffinger’s candidate committee funds pursuant to Commission
regulation N.J.A.C. 19:25-6.7(¢) (copy attached) as ordinary and necessary officeholding
expenses, notwithstanding that the officeholder is a declared candidate for federa office.

The advisory opinion request notes that the New Jersey State League of
Municipalities annual convention attracts mayors and other elected municipal
officeholders, municipal clerks, State and county officials and employees, and staff of
quasi-governmental agencies such as public authorities, see page 4 of the request
attachment, bottom. Invitations will be sent to conference registrants, and “...people
throughout the State”; see page 2 of the request attachment. Pursuant to the Commission
regulation on ordinary and necessary officeholding expenses, the sponsorship or holding of
a seminar or other meeting to be attended by constituents is specifically permissible; see
N.J.A.C. 19:25-6.7(e) 1ii (copy attached). While the invitees of the proposed reception are
not strictly constituents of the Essex County Executive, many of them apparently will be
the elected representatives of those constituents. Under those circumstances, the
Commission finds that the proposed reception comes within the intent of the regulation.

Alternatively, Mr. Cornman also argues that the use of Mr. Treffinger's campaign
funds to pay for the proposed reception is permissible as a campaign expense. The
Reporting Act provides that a candidate for elected office in this State is permitted to use
his or her candidate committee funds for “...the payment of campaign expenses,” see
N.JSA. 19:44A-11.2a(1). That statute defines “campaign expenses’ to mean “...any
expense incurred or expenditure made by a candidate, candidate committee, joint
candidates committee or legidative leadership committee for the purpose of paying for or
leasing items or services used in connection with an election campaign, other than those
items or services which may reasonably be considered to be for the personal use of the
candidate, any person associated with the candidate or any of the members of a legidative
leadership committee.” This text is aso contained in the applicable regulations on use of
campaign funds, see N.JA.C. 19:25-6.5.

Mr. Treffinger’s candidate committee is currently filing reports with the Commission
for the office of Essex County Executive in the June, 2002 primary €election, and he comes
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within the definition of “candidate” as that term is used in the Reporting Act, see N.J.S.A.
19:44A-3c, defining “candidate” as an individual seeking election to a public office of a
county of this State. Conducting and hosting a reception for elected State and local

officials and other persons in political life is an activity commonly undertaken by
candidates for elected office and is widely accepted as an appropriate campaign activity.
There is no suggestion in the facts submitted in this request that there is any personal
purpose for the reception such as might be the case, for example, if a candidate were
hosting such a reception with the intent of promoting a personal business or other personal
financial enterprise rather than his or her election candidacy.

The circumstance that Mr. Treffinger has declared his candidacy for the U.S. Senate
seat from New Jersey in the 2000 primary election does not change or otherwise affect his
current “candidate” status under the Reporting Act. He continues to receive contributions
and expend funds for that future election for County Executive, and he continues to bear
reporting responsibilities under the Act until such time as he winds up his County
Executive candidacy, see N.J.S.A. 19:44A-16b. Accordingly, he may use his campaign
funds to pay the costs of conducting a reception that promotes his County Executive
reelection candidacy.

The Commission has no jurisdiction to express any opinion as to reporting or other
obligations Mr. Treffinger may acquire as a candidate for federal office as a result of
conducting the proposed reception or as the result of any other activity subject to the
Federal Election Campaign Act; see 2 U.S.C.A., Sect. 431, et seq. Accordingly, nothing in
this advisory opinion is intended to express any opinion on the reporting or other
requirements Mr. Treffinger may acquire as a federa candidate, and he must rely on the
Federal Election Commission in regard to hisfederal candidacy requirements.

Thank you for this inquiry, and your interest in observing the requirements of the
Reporting Act.

Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

By:
GREGORY E. NAGY
Legal Director
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