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Advisory O [} -19

Dear Mr. Pelly:

The Commission considered your request for an advisory opinion at
its meeting of November 20, 1991, and has directed me to issue the following
response. You have asked whether you may use funds remaining unexpended in
a "personal PAC" for certain proposed purposes.

You write that you assumed the position of Executive Director of
the New Jersey Lottery Commission subsequent to your resignation from the
State Assembly on July 15, 1991. You have advised staff that during the
time you held elective political office, you had established a "personal
PAC," "Friends of Frank M. Pelly,"” which is a continuing political committee
and has been filing quarterly reports (Form R-3) with the Commission. Its
most recent quarterly report was filed on October 16, 1991, and reflects a
balance of cash-on-hand in the amount of §9,700.73.

Initially, the Commission wishes to note its appreciation to you
for raising these important issues under the Campaign Contributions and
Expenditures Reporting Act, N . J.S. A, 19:44A-1, et seg, (hereafter, "the
Act"), and the regulations promulgated under it. This is the first occasion
on which the Commission has been asked by a former candidate who
subsequently assumed appointive public office in the Executive Branch of the
State Government for guidance in applying surplus funds regulatious.

The Commission responds as follows to the possible uses of unspent
funds remaining in "Friends of Frank M. Pelly" that you have asked the
Commission to consider:

1. The purchase of tickets for entertainment and sporting events
for former staff and constituent use "as a gesture of
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apprecilation" appears to be a use reasonably related to your
former role as a candidate for and holder of elective office.
Commission Regulations N,J., A, C, 19:25-7.2 and 19:25-7.4
(copies enclosed) prohibit conversion of campaign or
continuing political committee funds to the "personal use" of
a candidate. Providing tickets in appreciation to former
staff or constituents for past political activity does not
result in any personal benefit to you as a former candidate
unless you are also purchasing tickets for your attendance.
If that is the fact situation, the Commission would again have
to evaluate the totality of the circumstances. For example,
personally accompanying a group of former staff and
constituents to such a single event might be an expected
social courtesy and entirely appropriate. On the other hand,
the purchase of season tickets primarily for the use of the
candidate would lead to a different conclusion.

Defraying the cost of a dinner or social event for former
constituents, staff, and supporters as an expression of thanks
for their support and assistance during your term as an
elected officeholder also would appear to be an appropriate
use of surplus funds. The use of campaign funds for a "thank-
you" dinner or some other similar postelection social event
has been addressed in Advisory Opinions Nos. 20-1983 and 02-
1984 (copies enclosed). Essentially, those opinions permit a
candidate to use unspent campaign funds for such events. 1In
this inquiry, the events that are being contemplated
apparently will be conducted some several months after the
last date on which you held a public elective office.
Nevertheless, the Commission agrees that those events may be
sufficiently campaign-related to justify use of unspent funds
provided that the participants or invitees are persons who
played a role in your campaign and subsequently in your
elected position. The response of the Commission might be
different if such events were to be conducted at a point in
time long after there could be any reasonable relevance to
your former activities as a candidate and elected
officeholder.

The purchase of tickets for political events, retirement
dinners, and testimonial dinners also appears, as a general
proposition, to be an appropriate disposition of unspent
"personal PAC" funds. The Commission recognizes that the
political attachments and activities of a former candidate and
elected officeholder do not terminate immediately upon leaving
elected office. Specifically in regard to retirement or
testimonial dinners, the Commission distinguishes between
events on behalf of a person who had a connection to your
career as an elected officeholder, and a person who may be
solely associated with your position as Executive Director of
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the New Jersey Lottery Commission. For example, using the
funds at the disposal of "Friends of Frank M. Pelly" to
purchase tickets to attend a retirement dinner for a lottery
employee, who had no role in your career as elected
officeholder, would not be contemplated under the facts that
you have suggested here. Also, in Advisory Opinion 03-1989
(copy enclosed), please note that a candidate was advised that
while the Commission had no objection to the use of campaign
funds for purchasing tickets to attend social events at
private fraternal associations, such funds should not be used
to purchase memberships on behalf of the elected officeholder.

The payment of expenses associated with your current position
as Executive Director of the New Jersey Lottery Commission,
such as attending conferences, professional organization
meetings, and other similar activities, does not appear
reasonably related to your former activities and duties as a
candidate and elected officeholder. While the Commission
recognizes that as an officer of the Executive Branch,
attendance at such events is beneficial to both you and the
public you serve, the Commission is not persuaded that the use
of campaign or political contributions for such purposes is
sufficiently related to campaign or political objectives.
Furthermore, the Commission notes that as an officer of the
Executive Branch, you are subject to the jurisdiction of the
Executive Commission on Ethical Standards in regard to any
possible conflict of interest, or in regard to the payment of
travel and conference expenses from any source other than the
State; see N.J.S. A, 52:13D-13 et gseq.. Therefore, even if the
Commission were to approve of this possible use, you would be
advised to seek also an opinion also from the Executive
Commission on Ethical Standards.

Once again, the Commission has asked me to express its
appreciation for your inquiry, and for your interest in the Commission’s

work.

GEN/jah
attachments

Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION

By:

GREGORY E. NAGY
Legal Director




