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 April 15, 1992 
 
 
Edward A. Hogan, Esq. 
Porzio, Bromberg & Newman 
Counsellors at Law 
163 Madison Avenue 
Morristown, New Jersey 07962-1997 
 
 

Advisory Opinion No. 04-1992 
 
Dear Mr. Hogan: 
 
 The Commission has directed me to issue this response to your recent request for an advisory 
opinion. You have asked two questions concerning reporting under the “Legislative Activities 
Disclosure Act of 1971,” N.J.S.A. 52:l3C-l9 et seq., as amended by chapters 243 and 244 of the Laws of 
1991 (hereafter, the “Lobbying Act”). 
 
 You write that Porzio, Bromberg & Newman (hereafter, “the law firm”), and yourself as an 
attorney in that firm, represent clients in environmental matters.  For the purpose of this opinion, the 
Commission infers from your inquiry that you specifically undertake and are compensated for activities 
in regard to influencing environmental regulations on behalf of your clients, but for some trade 
association clients your lobbying activity is undertaken on a pro bono basis. 
 

Question No. 1 
 
 You have asked whether you must file a Notice of Representation pursuant to N.J.S.A. 52:13C-
21 for those trade association clients for whom you serve as a legislative agent on a pro bono basis. 
 
 The Latin term “pro bono” is used to describe legal services performed free of charge; see 
Black’s Law Dictionary, p. 1082 (5th ed. 1979).  Therefore, the Commission infers from your use of the 
term “pro bono” that no fees or expense reimbursements are being billed or generated for lobbying 
representation of these trade association clients.  However, no information has been provided on whether  
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the trade association clients, or their member entities, are billed for or paying any fees or 
reimbursements to the firm for any other legal services, or whether the firm has any financial interest in 
any of the trade association clients, or member entity. 
 
 The Lobbying Act prescribes at N.J.S.A. 52:l3C-2la, as amended by Chapters 243 and 244 of the 
Laws of 1991, which persons must file Notices of Representation, and what information the Notices 
must contain.  There is some ambiguity in the statutory language concerning the filing obligation of a 
legislative agent-attorney who is not receiving a fee.  Arguably, an attorney not receiving a fee “engages 
himself” to conduct lobbying within the meaning of those words as they appear in the above-cited 
statute.  However, an examination of the actual information that the statute requires to be disclosed on 
the Notice itself leads to the conclusion that in the absence of some “compensation” from the client to 
the agent, no information needs to be provided.  For example, the agent reports the name “... of the 
person from whom he receives compensation for acting as a legislative agent;” see paragraph (2) of 
Section 2la.  No parallel requirement to list the name of the person engaging the agent without a fee 
appears.  Similarly, all other information about the client that must be provided is predicated on the 
element of “compensation;” see paragraphs (3), (4), (5), (6), and (7) of Section 2la. 
 
 The term “compensation” is defined in Commission Regulations N.J.A.C. 19:25-20.2 as a 
“receipt,” which in turn is defined as follows: 
 

“Receipt” includes every loan, gift, contribution, fee, subscription, 
salary, advance or transfer of money or other thing of value, 
including any item of real property or personal property, tangible 
or intangible, and paid personal services (but not including 
voluntary services provided without compensation) made to any 
legislative agent or lobbyist and any pledge or other commitment 
or assumption of liability to make such transfer.  Any such 
commitment or assumption shall be deemed to have been a receipt 
upon the date when such commitment is made or liability assumed. 
 
1.  For the purposes of this subchapter, the term “receipt” shall 
include, but not be limited to, compensation by way of salary, fees, 
allowances, retainers, reimbursement of expenses, or other similar 
compensation, when received by a legislative agent. For purposes 
of this subchapter, the term “receipt” shall also include, but not be 
limited to, contributions by way of fees, dues, gifts or other similar 
contributions when received by a lobbyist. 
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 The above-quoted regulation contemplates that an intangible thing of value can be viewed as 
“compensation” to a legislative agent. The Commission submits that an opportunity to provide legal 
services to a fee-paying client could be viewed as such an intangible thing of value to an attorney. 
Therefore, before the Commission could conclude that an attorney received no “compensation” for 
providing pro bono lobbying services to a trade association client, the Commission would have to be 
advised whether the trade association, or any of its member entities, were being billed or paying fees to 
the attorney for legal services other than lobbying, or if there was some other financial interest of the 
attorney or firm that might constitute an intangible thing of value. However, if no “compensation” as 
described herein is received, a legislative agent is not required to file a Notice of Representation 
pursuant to N.J.S.A. 52:l3C-2la. 
 

Question No. 2 
 
 You have also asked whether an attorney who prepares comments on proposed or existing 
regulations for a client must file a Notice of Representation as a legislative agent for that client if the 
attorney makes no oral testimony. 
 
 The statutory definition of the term “legislative agent” contemplates a person who undertakes for 
compensation activities “. . . to influence legislation, or to influence regulation, or both, by direct or 
indirect communication with ... (a State legislative or regulatory official covered under the ‘Lobbying 
Act’);” see N.J.S.A. 52:l3C-20(g), as amended by Section 3 of chapter 243, of the Laws of 1991. 
Therefore, even if an attorney receives compensation for consulting with a client in regard to a potential 
lobbying communication, that attorney does not become a “legislative agent” on behalf of that client 
within the meaning of the above-cited statutory definition unless the attorney also undertakes to make or 
deliver a lobbying communication for the client. 
 
 In the absence of any agreement or understanding that the attorney undertake some lobbying 
communication by written, oral, or other means, exclusive control over the delivery of the potential 
lobbying communication remains with the client alone.  It is conceivable that after the consultation or 
preparation of testimony by the attorney, the client may choose never to deliver that communication. 
However, if the client authorizes the attorney to deliver any communication, or deliver any benefit, to a 
State official covered by the “Lobbying Act,” the attorney would meet the statutory definition of a 
“legislative agent” and a Notice of Representation for that client would be required. 
 
 Thank you for this inquiry. 
 
 Very truly yours, 
 
  ELECTION LAW ENFORCEMENT COMMISSION 
 
 
  __________________________________ 

             By: GREGORY E. NAGY 
 Legal Director 
 
GEN/jah 


