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 April 16, 1992 
 
 
Jane F. Kelly, Executive Director 
New Jersey Utilities Association 
50 West State Street, Suite 1106 
Trenton, New Jersey 08608 
 

Advisory Opinion No. 03-1992 
 
 
Dear Ms. Kelly: 
 
 The Commission has directed me to issue this response to your recent request for an advisory 
opinion. You have asked two questions concerning reporting under the “Legislative Activities 
Disclosure Act of 1971,” N.J.S.A. 52:l3C-l9 et seq., as amended by chapters 243 and 244 of the Laws of 
1991 (hereafter, the “Lobbying Act”). 
 
 You write that the New Jersey Utilities Association (hereafter, the Association) is the trade 
association for the State’s investor-owned electric, gas, water, telecommunications, and sewerage public 
utilities. The Association filed with the Commission an Annual Report of Lobbying Activity for 1991, 
indicating on that report that it is a lobbyist organization subject to the reporting requirements under the 
“Lobbying Act.” 
 
 Initially, the Commission notes that the questions presented state that the members of the 
Association (rather than the Association itself) are the sponsors of the events you describe.  However, 
since your inquiry does not identify any particular member, or group of members, as the sponsoring 
entity, and further since your inquiry has been submitted on behalf of the Association as an existing 
lobbyist organization, the Commission is treating this inquiry as if the Association is the sole sponsor. 
Individual members acting as co-sponsors may have lobbying filing requirements independent of the 
Association’s requirements, but the reporting requirements of any individual member, or group of 
members, are not presented in this inquiry, and therefore the scope of this opinion is limited solely to the 
lobbying reporting requirements of the Association. 
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Question 1 
 
 You state that periodically the Association sponsors events intended “to showcase a particular 
issue” confronting the utility industry. You write that such events are not intended to influence 
legislation or regulations, and are attended by local officials, industry representatives, or other private 
citizens. The Commission infers that you are using the term “sponsor” to mean that the Association is 
paying expenses related to an Association event, such as a meeting or conference. Although you have 
not specified what expenses might be incurred, the Commission presumes that typical expenses for such 
an event might include a rental fee for a meeting room, speaker’s fees, and other similar costs. You do 
specifically allude to an expense for food and beverage. You state the event is not intended to influence 
legislation or regulations. The Commission nevertheless infers that sponsorship of such a conference or 
meeting by the Association will result in communications promoting the policy or entrepreneurial 
interests of the Association. 
 
 You have asked whether the appearance of a legislator at such an event, whether invited by the 
Association or attending in the absence of any invitation, results in any reporting consequences to the 
Association under the “Lobbying Act” and, if so, what those reporting requirements are. 
 
 For the reasons set forth below, the Commission finds that if the Association has actual or 
constructive notice of the presence of an official covered by the Act, it must report on its Annual Report 
the cost of any benefits it provided to that official and a portion of the communication costs it incurred 
in sponsoring the event. 
 
 Initially, the Commission wishes to observe that the subject matter content of the conference or 
meeting is not the factor which determines whether or not an intent to lobby exists.  The Lobbying Act 
was specifically amended on August 5, 1991, to bring within its reporting requirements expenditures 
undertaken by a lobbyist organization “... for the purpose of communication with or providing benefits 
to . . . (a State legislator or other official covered by the Act);” see N.J.S.A. 52:13C-22.l, as amended by 
L.l991, c. 243, section 5. These amendments removed the qualifying words “direct, express and 
intentional” that had previously modified the word “communication” to limit which communications 
were reportable, and the amendments also removed the word “expressly” which had previously excluded 
the reporting of expenditures that were unaccompanied by any communication on specific legislation. In 
other words, the 1991 amendments recognized that expenditures made for “good will” or promotional 
communications by a lobbyist organization to a legislator are subject to disclosure as a lobbying expense 
even in the absence of accompanying communications on specific legislative or regulatory objectives. 
 
 However, notwithstanding the statutory deletion of “expressly” accomplished by the 1991 
amendments to the Lobbying Act, in the absence of any actual or constructive knowledge on the part of 
a lobbyist organization that it has made a communication to, or passed a benefit to, a legislator or other 
official covered by the Lobbying Act, the lobbyist organization is not subject to any lobbying reporting 
consequence.  
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 In regard to the lack of a prior invitation to a legislator who attends such an event, the 
Commission is unable to judge without a more complete fact record whether or not the absence of a 
specific invitation compels the conclusion that no lobbying reporting obligation arose for the 
Association. There are fact scenarios under which the Association might quite reasonably be held 
responsible for lobbying reporting for expenditures pertinent to an uninvited legislator. For example, if 
the “sponsored event” is a meeting of a relatively small number of persons in a relatively confined area, 
and a legislator who is known to Association participants appears and remains to participate or observe, 
the Commission believes the Association should report expenses it incurred to communicate, or pass a 
benefit, to that legislator notwithstanding the fact the legislator was not specifically invited to attend 
prior to the commencement of the event. Conversely, if the “sponsored event” is a conference for a 
substantial number of persons, conducted in a meeting hall or arena open to the public, the facts 
surrounding the sponsorship of this event by the Association may support a reasonable conclusion that 
the Association had neither actual or constructive knowledge of the legislator’s presence, and therefore 
no reporting obligation. 
 
 In the absence of a more specific factual setting, the Commission can only observe that the lack 
of a prior invitation to a legislator would be one indication of lack of actual or constructive knowledge 
on the part of the lobbyist organization, but would not in itself be conclusive. 
 
 Assuming that the Association acquired a reporting obligation under the Lobbying Act for 
expenses related to a conference, you have asked the Commission to explain how such expenses should 
be reported on an Annual Report (Form L-1). You have specifically inquired about food provided to the 
legislator. 
 
 Costs for food and beverages provided to an official are included within the definition of the 
phrase “expenditures providing a benefit” appearing at N.J.S.A. 52:13C-20(g), a definition added by 
Section 3 of chapter 243 of the Laws of 1991. An “expenditure providing a benefit” to a specific official 
covered by the Act that exceeds $25.00 in a day (or $200 in a calendar year when aggregated with other 
benefits provided to that official) must be reported in the Annual Report by providing the name of the 
official, the amount, and to whom the benefit is provided; see N.J.S.A. 52:13C-22.l.  If the expenditure 
for the benefit is less than $25.00, the amount of the expenditure must be included in the total figure 
reported by the Association on its Annual Report for all food and beverage expenditures in the calendar 
year, but the name of the recipient and the other ancillary information is not required.  The same 
requirements would exist for any other benefit provided to the official, such as a gift or souvenir. 
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 The Commission also believes that some portion of the communication costs associated with the 
sponsorship of the event must be reported in the Annual Report. For example, assume such sponsorship 
resulted in expenditures for rental of a room or auditorium, speaker fees, and other overhead costs. 
While these costs are not “expenditures providing a benefit” to the attending official because they did 
not provide any tangible goods or services to that official as contemplated in the statutory definition 
cited above, the conference resulted in communications being delivered to the official, and the costs of 
sponsorship were to some extent incurred to effectuate those communications. Reasonable costs 
associated with making communications to officials at such an event are reportable lobbying 
expenditures, and therefore those costs, to the extent they can be identified, must be included in the total 
reported lobbying expenditures for the calendar year appearing in the Annual Report;  Furthermore, if 
the lobbying expenditures for the event in the aggregate are in excess of $100.00, the Annual Report 
must disclose the date and type of expenditure, the amount of the expenditure, and the identity of the 
payee; see N.J.S.A. 52:l3C-22.l. 
 
 The Commission believes that inclusion of the entire cost of the conference described in your 
inquiry would overstate and inflate the Association’s lobbying expenditures because the official would 
apparently be a small part of the audience that you described. Most of the audience in your fact 
submission consisted of local officials (not subject to lobbying disclosure), industry representatives, and 
other private citizens. Therefore, one methodology that suggests itself for identifying the lobbying 
portion of the rental, speaker, and other communication expenses (excluding food and beverage and 
other benefit-passing expenses) is to divide the aggregate communication expenses by the total number 
of all attendees, and multiply the resulting sum by the number of officials who attended.  For example, if 
the aggregate cost was $10,000, and 100 persons in total attended, and there were five officials covered 
by the Lobbying Act participating, the reportable lobbying figure is $500.00 ($10,000 ÷ 100 x 5 = 
$500.00).  Such a formula would isolate that portion of the total cost that was dedicated to lobbying 
communication with officials covered by the Lobbying Act.  By suggesting this approach, the 
Commission does not mean to preclude other methodologies for identifying that portion of a total 
expense that can be reasonably attributed to lobbying communication, and therefore subject to reporting.  
If the Association wishes to submit more specific facts, the Commission will extend consideration to 
alternative methods for evaluation that might be more appropriate. 
 

Question 2 
 
 You have also asked if the requirements of the Lobbying Act are affected if the State requests the 
Association to undertake the sponsorship of such an event as that described in Question 1 for an outside 
organization. 
 
 If a lobbyist organization incurs lobbying expenditures to conduct an event at which it makes 
communications, or provides benefits to officials covered under the Lobbying Act, the fact that the 
Association was encouraged to do so by an agency of State government is irrelevant to its reporting 
obligations. The Lobbying Act requires reporting of lobbying expenditures, regardless of the impetus for 
spending by the lobbyist organization. 
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 The Commission notes that during the testimony it received on its proposed lobbying 
regulations, some commenters suggested that costs of lobbying communications that were made in 
response to a State suggestion or initiative should be exempted from reporting; see Summary of 
Comments and Agency Responses, 24 N.J.R. 289-290 (January 21, 1992).  The Commission disagreed 
with that comment on the grounds that it is frequently difficult if not entirely elusive to determine which 
party initiates a lobbying dialogue. Further, the expenditure of substantial resources by a lobbyist 
organization resulting in communication or benefits to officials should be publicly disclosed if for no 
other reason than that such an expenditure would be beyond the resources of an average citizen 
communicating with the State.  It is incontestable that underwriting the expense of a social event 
attended by State officials will have a beneficial “good will” impact on those officials, particularly if a 
State agency solicited the expenditure. 
 
 The facts you have provided, however, suggest that an outside organization, not the Association 
itself, will conduct the actual event. There is considerable ambiguity in your inquiry about the role the 
Association might therefore play. If the Association is providing funds to an outside organization 
without any specific expectation that those funds will be employed to assist the Association in 
communicating or providing benefits to officials, and in fact the outside organization does not 
communicate or provide benefits to officials on behalf of the Association, no reportable lobbying 
expenditure has been made. Conversely, if the Association receives identification as the provider or 
sponsor of some benefit, perhaps a buffet table, or the Association circulates literature or makes 
communications to attending officials covered under the Lobbying Act, lobbying reporting would be 
required. Since this inquiry does not contain enough submitted factual background for the Commission 
to assess the potential communication or benefit passing activity the Association may or may not 
undertake, it cannot express any determination on reporting consequences. 
 
 Thank you for this inquiry. 
 
 Very truly yours, 
 
 
 ELECTION LAW ENFORCEMENT 
 COMMISSION 
 
 
 ____________________________________ 
 By: GREGORY E. NAGY 
        Legal Director 
 
 
GEN/jah


